Από τον Σταύρο Τσιριγωτάκη*

-Ενώ ορισμένα είδη σοκολάτας έχουν αντιοξειδωτικά, δεν είναι όλα τα είδη σοκολάτας ίδια.

-Η αντι-φλεγμονώδης δύναμη της σοκολάτας πιστεύεται ότι προέρχεται από την κατηγορία των φυτικών θρεπτικών συστατικών που ονομάζονται φλαβονοειδή.

-500 π.Χ. «Ο Θεός των τροφών» είναι η σοκολάτα.

Η λέξη "κακάο" προέρχεται από το "kakawa," που σημαίνει "ο Θεός των τροφών» στους Olmec, κατοίκους της περιοχής που σήμερα αντιστοιχεί στην Κεντρική Αμερική μεταξύ 1500 και 500 π.Χ. Οι αρχαίοι Μάγια οι οποίοι ζούσαν στην περιοχή που είναι το σημερινό Μεξικό γνώριζαν την σοκολάτα . Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει χημικές ουσίες από σοκολάτα σε κεραμικά αγγεία των Μάγια που χρονολογούνται ήδη από το 600 π.Χ. η οποία καταναλώνετο συχνά ως ένα παχύ, αφρώδες ποτό.

Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ; 

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης εξ'αιτίας της σοκολάτας είναι μόνο μια ευεργετική της δράση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, λέει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης και άλλα καρδιακά οφέλη σε μια μεγάλη ανάλυση περισσότερων από 150.000 ανδρών και γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Αυστραλία οι οποίοι ανέφεραν ότι έτρωγαν έως 3,5 ουγγιές σοκολάτας την ημέρα. Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίστηκε με 21% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, 29% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου και 45% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.

Ακόμα καλύτερα είναι τα νέα για μερικούς, αφού μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος, συχνά θεωρείται ως λιγότερο υγιής απ'ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Οι συγγραφείς εικάζουν ότι συστατικά όπως το ασβέστιο σε σοκολάτα γάλακτος μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα.

Τελειώνοντας ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης, αναφέρει ότι αν και οι συγγραφείς λένε ότι τα οφέλη που παρατηρούνται μπορεί να οφείλονται σε άλλα τρόφιμα στη διατροφή των συμμετεχόντων, εντούτοις κάνουν τουλάχιστον λόγο για το γεγονός ότι "δεν φαίνεται, τουλάχιστον να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για να πούμε ότι η σοκολάτα θα πρέπει να αποφεύγεται σε αυτούς που ανησυχούν για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

* Ο Σταύρος Τσιριγωτάκης   είναι Ιατρός- Γενικός Χειρούργος

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Σταύρο Τσιριγωτάκη, τακτικό μέλος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ)
τακτικό μέλος Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας (Senologic International Society (SIS)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ 66
ΤΗΛΕΦΩΝΟ:  210-4619735

BIOCARE MEDICAL CENTER
ΔΟΥΣΜΑΝΗ 24, ΓΛΥΦΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-8981624-7

ή επισκεφτείτε την σελίδα www.tsirigotakis.com


 
Top