Νέο μπαράζ δημοσιευμάτων για την αξιολόγηση! Οι πάντες, άρχισαν εκ νέου να ασχολούνται με την Ελλάδα και σήμερα, ημέρα… γενεθλίων της κυβέρνησης, στέλνουν τελεσίγραφα στον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για εκλογές, ακόμα και για δημοψηφίσματα!

Ειδικότερα, αξιωματούχος από την Ε.Ε., θέτει ως προϋπόθεση να κλείσει η αξιολόγηση ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, θέτει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ανέφερε δε ότι στο αυριανό Eurogroup θα καταγραφεί η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και θα επιβεβαιωθεί η συνέχιση της διαπραγμάτευσης, μεταξύ Αθήνας και θεσμών, στο προσεχές μέλλον.

Εκτίμησε ακόμη ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι τέσσερις θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενώ για την στάση των ελληνικών αρχών είπε πως θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν στις βασικές παραμέτρους που θα προκύψουν και επομένως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι η πλήρης συμμετοχή του στο πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε ότι η μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα έφερνε σημαντικά τεχνικά προβλήματα και θα επέβαλε μεγάλες καθυστερήσεις. Τέλος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση, καθώς όπως είπε από το Μάρτιο και μετά αρχίζει μια “μακρά εκλογική περίοδος” για μια σειρά από κράτη-μέλη.

Εκλογές ή… δημοψήφισμα

Στο μεταξύ, η… απροθυμία της κυβέρνησης να δεσμευτεί δημοσίως στις λεπτομέρειες των μέτρων λίγο πριν το Eurogroup έχει να κάνει την στρατηγική της απέναντι στην κοινή γνώμη, λίγο πριν κάνει με τον οδυνηρό συμβιβασμό! Αυτό σημειώνει η Eurasia σε νέα της έκθεση, όπου προειδοποιεί πως ο κίνδυνος ατυχήματος για την Ελλάδα είναι υπαρκτός.

Όπως αναφέρεται, υπάρχει πλέον μια σαφέστερη πολιτική αντίληψη στην Ευρώπη ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα και να παρέχει χρηματοδότηση. Η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει στην επέκταση του δημοσιονομικού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, αλλά αν το ΔΝΤ επιμείνει στην άμεση περικοπή των συντάξεων και σε άλλα δημοσιονομικά μέτρα, οι πιθανότητες μιας συμφωνίας στο Eurogroup του Φεβρουαρίου θα μειωθούν σημαντικά, όπως σημειώνει η Eurasia Group. Αυτό, όπως επισημαίνει, θα αυξήσει την εσωτερική πολιτική αστάθεια, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να επιδιώξει μια ενισχυμένη πλειοψηφία για να νομοθετήσει περισσότερη λιτότητα, πρόωρες εκλογές ή ακόμα και ένα άλλο δημοψήφισμα.

Η Eurasia αναφέρεται και στην συνάντηση Λαγκάρντ-Σόιμπλε στα πλαίσια του Νταβός, η οποία βάζει τέλος στις όποιες εκτιμήσεις για έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ επισημαίνει και τις δηλώσεις Μοσκοβισί για τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Έτσι, όπως σημειώνει, αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο είναι ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ τα έχουν βρει και θέλουν τη συμμετοχή του Ταμείου. Η αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων οι οποίοι τους τελευταίους μήνες φλέρταραν με την ιδέα της εξόδου του ΔΝΤ, οφείλεται σε τέσσερις λόγους.

Οι εκτιμήσεις της City Bank

Εξάλλου, με αφορμή τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου απέκλεισε εκ νέου τις εκλογές, η City Bank σχολίασε ότι οι πιθανότητες για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη είναι λίγες, ενώ περισσότερες είναι εκείνες για συμβιβασμό της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, “μετά από λίγη μικροπολιτική”.

“Η Αθήνα ελπίζει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τη στιγμή που το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές για τη δεύτερη αξιολόγηση παραμένει”, αναφέρει η Citi.

Η τράπεζα αναφέρεται και στην πρόσφατη έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τον ESM εκτιμώντας πως αυτά είναι ελάχιστα και έχουν μάλλον συμβολική αξία, δεδομένου ότι ουσιαστική επίδραση θα έχουν στην οικονομία από το 2030 και μετά.
“Η απόφαση θα μειώσει τις δαπάνες τόκων κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ ο 2017, και αυτό είναι το μόνο πραγματικό κόστος για τους πιστωτές της Ελλάδας”, σημειώνει η Citi.

Economist: “Ελαττωματική Δημοκρατία στην Ελλάδα”

Τέλος, μελέτη του think tank Economist Intelligence Unit αναφέρει πως η Ελλάδα είναι μια «ελαττωματική δημοκρατία» αλλά και η λιγότερο δημοκρατική χώρα στην Ευρώπη!

Ο Democracy Index, τον οποίο καταρτίζει κάθε χρόνο το EIU, χαρακτηρίζεται σαν μια «φωτογραφία της στιγμής» για την κατάσταση της δημοκρατίας σε 165 κράτη του κόσμου. Για τη διαμόρφωση του δείκτη, οι αναλυτές χρησιμοποιούν πέντε παραμέτρους: Την εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό, τις πολιτικές ελευθερίες, τη λειτουργία της κυβέρνησης, την πολιτική συμμετοχή και την πολιτική κουλτούρα.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, οι χώρες κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: Της «πλήρους δημοκρατίας», της «ελαττωματικής δημοκρατίας», του «υβριδικού καθεστώτος» και του «απολυταρχικού καθεστώτος».

Έτσι, οι αναλυτές του EIU τοποθετούν την Ελλάδα στην κατηγορία των «ελαττωματικών δημοκρατιών» και συγκεκριμένα στην 44η θέση παγκοσμίως, καθώς η χώρα εμφανίζει επιδόσεις χειρότερες από τη Σλοβακία και το Τιμόρ-Λέστε αλλά καλύτερες από τον Παναμά και το Τρινιδάδ και Τομπάγκο..

mononews.gr
 
Top