Στην ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας L'opinion με τίτλο: «Ελλάδα: Η άκρα ταπείνωση για τον Αλέξη Τσίπρα», αναφέρεται ότι στα μέσα Δεκεμβρίου, η απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού να διανείμει ένα δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους, και να διακόψει την αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά στα οποία έφθασαν μεγάλα κύματα μεταναστών, προκάλεσε τον εκνευρισμό των πιστωτών της χώρας.

Οι τελευταίοι τελικά αποδέχθηκαν την χειρονομία αυτή του Τσίπρα, την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ο λόγος που έκαναν άρση της αντίθεσής τους απέναντι σε αυτή την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Eurogroupe, η οποία αναδεικνύει περισσότερο από ποτέ την αδυναμία της Ελλάδας του Αλέξη Τσίπρα να ξαναβρεί μια αυτόνομη και ανεξάρτητη οικονομία.

«Η ταπείνωση για τον Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται λοιπόν στο απόγειό της: κάθε απόφαση που αφορά τον προϋπολογισμό υπόκειται στην έγκριση ή όχι του Eurogroupe. Στην επιστολή του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρει την χαριστική βολή: η Ελλάδα συμφωνεί να συμβουλεύεται τους πιστωτές πριν προβεί σε οποιαδήποτε χρήση των πλεονασμάτων. Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχεδόν καμία ελευθερία δράσης. Και οι οικονομική πολιτικής της θα εναπόκειται πια στην καλή θέληση των πιστωτών της».

 
Top