Θέματα στα οποία υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς εξέτασε στη σημερινή σύσκεψη με τη διαπραγματευτική του ομάδα ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ενόψει της πρώτης φάσης της Γενεύης, από τις 9 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, καθώς και της πολυμερούς διάσκεψης που αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστουλίδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι «έγινε ουσιαστική συζήτηση» και προετοιμάστηκαν οι κυπριακές θέσεις για τα θέματα αυτά, ωστόσο επισήμανε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, τόσο σε επίπεδο διαπραγματευτών όσο και σε επίπεδο των ηγετών των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι θα συναντηθούν στις 4 Ιανουαρίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων επί εναλλακτικών επιλογών, καθώς επίσης και για τον τρόπο χειρισμού και διαπραγμάτευσης στα θέματα που υπάρχουν διαφωνίες.

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει οριστικοποίηση της πρότασης της ελληνοκυπριακής πλευράς για την ασφάλεια, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι υπάρχει η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη που υποβλήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αποτελεί τη βάση συζήτησης.

«Η συζήτηση για την ασφάλεια θα συνεχιστεί και την Παρασκευή στη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις δηλώσεις Ακιντζί ότι δεν τίθεται θέμα προσάρτησης καμίας πλευράς σε καμία χώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ενδεχόμενη προσάρτηση των κατεχομένων θα ήταν αρνητική εξέλιξη όχι μόνο για τους Ελληνοκυπρίους, αλλά και για τους Τουρκοκυπρίους και το μέλλον τους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 
Top