Ακόμα και οι επιστήμονες αδυνατούν να εξηγήσουν από πού προέρχεται ο μυστηριώδης ήχος που καταγράφηκε κοντά στην Τάφρο των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο του πλανήτη.

Το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, 10.971 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ πρόκειται για το χαμηλότερο μέρος του φλοιού της Γης.

Οι ερευνητές στο κέντρο Hatfield Marine Science έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν άκουσαν τον απόκοσμο ήχο από εκεί, διάρκειας περίπου τριών δευτερολέπτων, με συχνότητα αρχικά πολύ χαμηλή η οποία στη συνέχεια «απογειώνεται».

Έστειλαν μάλιστα ένα μηχάνημα που ονομάζεται «υδρόφωνο» μέχρι το βαθύτερο τμήμα της τάφρου ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία. Το υδρόφωνο μπορεί να ταξιδέψει μέσα στη θάλασσα για αρκετούς μήνες βουτώντας μέχρι και τα 1.000 μέτρα.

Ορισμένοι πιστεύουν πάντως ότι ο συγκεκριμένος ήχος θα μπορούσε να είναι απλά μια κλήση ζευγαρώματος από φάλαινα baleen. Ωστόσο ακόμα και οι ειδικοί υδροβιολόγοι αδυνατούν να πουν με βεβαιότητα ότι ισχύει κάτι τέτοιο, αφού ο ήχος δεν ταιριάζει με όσα γνωρίζουν για τις συγκεκριμένες φάλαινες.

«Ο ήχος με τη χαμηλή συχνότητα είναι χαρακτηριστικό των baleen και τις καθιστά μοναδικές. Δεν εντοπίζουμε συχνά κλήσεις ζευγαρώματος από αυτές τις φάλαινες», αρκέστηκε να δηλώσει η Sharon Nieukirk από το Oregon State.


Πηγή: newsbomb.gr


 
Top