Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε απείλησε σήμερα διεφθαρμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι θα τους πετάξει από ελικόπτερο, προειδοποιώντας ότι το έχει κάνει ήδη μια φορά και δεν έχει κανέναν δισταγμό να το επαναλάβει.

Ο πρώην εισαγγελέας Ντουτέρτε, γνωστός για τον αισχρό τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, ιδιαίτερα όταν απειλεί να σκοτώσει διακινητές ναρκωτικών στο πλαίσιο του πολέμου που διεξάγει εναντίον τους και κατά την διάρκεια του οποίου έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι αφότου ανέλαβε την εξουσία στις 30 Ιουνίου, δήλωσε πως κάποτε είχε ρίξει από ελικόπτερο έναν κινέζο ύποπτο για διάπραξη βιασμού και δολοφονίας.

«Αν είστε διεφθαρμένοι, θα σας ανεβάσω σε ένα ελικόπτερο προς την Μανίλα και θα σας πετάξω κάτω. Το έχω κάνει στο παρελθόν, γιατί να μην το ξανακάνω;» τόνισε την Τρίτη ο Ντουτέρτε κατά την διάρκεια ομιλίας του προς θύματα ενός τυφώνα, αποσπάσματα της οποίας αναρτήθηκαν σε ιστότοπο της προεδρίας.

Η τελευταία απειλή που εκτόξευσε ο ηγέτης των Φιλιππίνων διατυπώθηκε λίγες εβδομάδες μετά την παραδοχή του ότι έχει ο ίδιος σκοτώσει φερόμενους εγκληματίες όταν ήταν δήμαρχος του Νταβάο, μιας πόλης στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Πήγαινα στην πόλη με μια μοτοσικλέτα και έκανα περιπολία στους δρόμους αναζητώντας προβλήματα. Επιζητούσα πραγματικά την αντιπαράθεση για να μπορέσω να σκοτώσω κάποιον», είχε δηλώσει.

Κάποιοι γερουσιαστές έχουν προειδοποιήσει τον Ντουτέρτε ότι κινδυνεύει με αποπομπή από το αξίωμα του για τα σχόλια του.

Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος έχει κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ότι οι δολοφονίες αυτές αποτελούν μέρος νόμιμων αστυνομικών επιχειρήσεων. Ανάμεσα στα σχέδια του είναι να επαναφέρει τη θανατική ποινή και να εκτελεί «πέντε με έξι» εγκληματίες την ημέρα.

Δεν είναι σαφές πότε και πού συνέβη το περιστατικό με το ελικόπτερο στο οποίο αναφέρθηκε ο Ντουτέρτε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABS-CBN, εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ερώτηση που του τέθηκε αν το περιστατικό συνέβη στα αλήθεια.

«Να ρίξω άνθρωπο από ελικόπτερο; Ακόμη κι αν αυτό αληθεύει, δεν θα το παραδεχθώ», είπε.

Ο εκπρόσωπος του, Ερνέστο Αμπέλα ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι η εν λόγω ιστορία αποτελεί «αστικό μύθο».

Ο Ντουτέρτε επίσης τόνισε πως τα έξι άτομα που συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, στην οποία κατασχέθηκε περισσότερο από μισός τόνος μεθαμφεταμίνης, ήταν τυχεροί που δεν βρισκόταν στην πόλη.

«Ήταν τυχεροί που δεν ήμουν στην Μανίλα εκείνη την στιγμή. Αν γνώριζα ότι υπήρχαν τόσοι σαμπού (σ.σ. «βαποράκια» στην τοπική διάλεκτο) μέσα σε ένα σπίτι θα τους σκότωνα σίγουρα», είπε.

«Ας μην το δραματοποιούμε. Θα σας σκοτώσω προσωπικά, αν δεν το κάνει κάποιος άλλος», πρόσθεσε.

Ο Ζεΐντ Ραντ αλ Χουσεΐν, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει καλέσει να διεξαχθούν έρευνες για τους ισχυρισμούς του Ντουτέρτε σχετικά με τις δολοφονίες που έχει διαπράξει ως δήμαρχος του Νταβάο.

Απαντώτας στον αλ Χουσεΐν ο Φιλιππινέζος πρόεδρος τον αποκάλεσε «ηλίθιο» «ανόητο» και «π@@@@@@ς γιο» που πρέπει να ξαναπάει σχολείο.

 
Top