Το ελληνικό χρέος ανέρχεται σε 328 δισεκ. ευρώ, ωστόσο ο Έκαρντ Ρέμπεργκ προέβη σε μια αισιόδοξη εκτίμηση για την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) επισήμανε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ότι «κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Ελλάδα τον Μάιο είχα ήδη την εντύπωση ότι κάτι κινείται εκεί και πολύ πολιτικοί μου είπαν ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν να κυλάνε όπως κυλούσαν μέχρι τώρα, ότι δεν κοιτούν απλά προς την Ευρώπη, αλλά είναι και οι ίδιοι πρόθυμοι να προβούν σε αλλαγές».
Παρά το υπέρογκο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ο Γερμανός πολιτικός θεωρεί ότι η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι της παρούσης. ,
Όπως επισήμανε, «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι το ελληνικό πρόβλημα και έχω την εντύπωση ότι αν προσεγγίσει κανείς πολύ γρήγορα το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους, θα αρθεί η πίεση για μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου ο δρόμος του ΔΝΤ δεν είναι ο σωστός. Αντιθέτως η οδός που ακολουθούν η Γερμανία και το Eurogroup είναι ο ορθός σε αυτήν την περίπτωση».
Πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία επανέλαβε ο Έκαρντ Ρέμπεργκ, είναι ότι η όποια συζήτηση για ελάφρυνση χρέους δεν θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο ολοκληρώνεται το 2018.
«Πολιτικό παιχνίδι» η επιμονή του ΔΝΤ
Είναι σαφής η διάσταση απόψεων μεταξύ γερμανικής κυβέρνησης και ΔΝΤ, που ζητάει γενναία μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο και κατ' επέκταση να ανοίξει ο δρόμος για την οικονομική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι άλλωστε ο όρος από τον οποίο εξαρτούν το κοινοβούλιο, αλλά και η κυβέρνηση τη συγκατάθεσή τους για τη στήριξη της Ελλάδας στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.
Ο Έκαρντ Ρέμπεργκ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του ΔΝΤ. «Αυτό που με ενοχλεί στο ΔΝΤ είναι ότι μιλά μόνο για ελάφρυνση χρέους, την βλέπει ως λύση στο πρόβλημα, και εμείς είμαστε της άποψης ότι το σημαντικότερο βήμα είναι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Γερμανός βουλευτής, χαρακτηρίζοντας «δύσκολα αποδεκτό πολιτικό παιχνίδι την επιμονή του ΔΝΤ στο ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους», δεδομένου ότι, όπως είπε, το Ταμείο είχε εκφράσει απέναντι στο Eurogroup την πρόθεση να εμπλακεί σε μια οικονομική συμφωνία με την Ελλάδα πριν το 2016.
Ως εκ τούτου ο Έκαρντ Ρέμπεργκ παραμένει ψύχραιμος σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι θα μείνει πιστό στην πρόσφατη τοποθέτησή του.