Στο ανδρικό κοινό φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος τα τελευταία πέντε χρόνια οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης στο πρόσωπο για...


 αισθητικούς λόγους, αφού το 2011 μόλις ένα 5% των κυρίων προέβαινε στην εν λόγω διαδικασία, ενώ σήμερα το ποσοστό ανέρχεται στο 25-30%. Επίσης, ο αριθμός των ατόμων,ανδρών και γυναικών, που κάνει τις συγκεκριμένες ενέσεις στο πρόσωπο για να απαλλαγεί από τις ρυτίδες, έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Τα στοιχεία παρουσίασε κατά την ομιλία του στο 25ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας–Αφροδισιολογίας (European Academy of Dermatology and Venereology-ΕDVA 2016) στη Βιέννη ο ομότιμος καθηγητής δερματολογίας, Ανδρέας Κατσάμπας.

Νέες ενδείξεις για το κάτω μέρος του προσώπου
Όπως εξηγεί ο κύριος Κατσάμπας, τα «νέα» που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο είναι ότι πλέον οι ενέσεις αυτές δεν έχουν ένδειξη μόνο για το άνω μέρος του προσώπου, δηλαδή μέτωπο, μεσόφρυο και πόδι χήνας. «Τώρα πια έχουν ένδειξη και για το κάτω μέρος του προσώπου.Π.χ.μπορούμε να διορθώσουμε ένα ασύμμετρο χαμόγελο ή σε ορισμένους ανθρώπους, που όταν γελάνε και φαίνονται πολύ τα ούλα τους, γίνονται ενέσεις σε συγκεκριμένα σημεία και διορθώνεται και αυτό. Ακόμη, διορθώνονται οι ρυτίδες στις γωνίες του στόματος, γνωστές και ως ρυτίδες «της θλίψης».Κι επιπλέον, η βοτουλινική τοξίνη γίνεται πια και για ανόρθωση του προσώπου και σε ορισμένες περιπτώσεις για βελτίωση του λαιμού».

Μα γιατί η κυρία έχει το φρύδι του Μister Spock;
Όσον αφορά sτα λάθη που ενίοτε γίνονται στη συγκεκριμένη ιατρική πράξη, με πιο συνηθισμένο «το φρύδι του Mister Spock», ο κύριος Κατσάμπας λέει ότι συνήθως γίνονται εξαιτίας τεχνικών παραλείψεων ή ακόμη τεχνικών υπερβολών των γιατρών, που λόγω μεγάλου ζήλου, βάζουν παραπάνω ποσότητα της ουσίας απ' όση πρέπει.«Σπανιότερα, δε, λόγω ανατομικής ιδιομορφίας του ατόμου. Δεν είναι σε όλα τα άτομα οι μύες ακριβώς στην ίδια θέση, οπότε μπορεί μεν να γίνει σωστά η ένεση, ωστόσο το άτομο να έχει κάποια ιδιομορφία και να γίνει μία μικρή παραλλαγή. Για αυτό το λόγο εμείς πάντα προτρέπουμε τον κόσμο να κάνει αυτές τις ενέσεις ή σε πλαστικούς χειρουργούς ή σε δερματολόγους που έχουν καλή γνώση της ανατομίας του προσώπου».

Κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό
Σύμφωνα με τον κ. Κατσάμπα, έχουν αλλάξει οι τεχνικές σε μεγάλο βαθμό. «Παλαιότερα γίνονταν τσιμπήματα, σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου, σε όλους τα ίδια.Τώρα, βάσει των νέων οδηγιών, δεν έχουμε στάνταρ σημεία και οι ενέσεις γίνονται ανάλογα με την ανατομία του κάθε προσώπου. Η θεραπεία πλέον είναι εξατομικευμένη και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Και για αυτό ακριβώς το λόγο έχουν μειωθεί πολύ και τα λάθη».

 
Top