Οι επιστήμονες μελετούν τη διαδικτυακή μας δραστηριότητα στα... κοινωνικά δίκτυα τύπου Facebook, Twitter και Instagram προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα για τα τυπικά γνωρίσματα της προσωπικότητάς μας, τις προτιμήσεις μας ή τις συνήθειές μας.



Φαίνεται όμως ότι οι πληροφορίες που μοιραζόμαστε με φίλους και γνωστούς μέσω των προσωπικών μας λογαριασμών αποτελούν εργαλείο πρόβλεψης και για τη μελλοντική πορεία της υγείας μας!



Οι χρήστες του Twitter παγκοσμίως ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο κι έτσι η συγκεκριμένη πλατφόρμα θεωρείται από τις πλέον δημοφιλείς. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν λοιπόν τις πληροφορίες που μοιράζονται οι χρήστες για να μελετήσουν κάθε είδους κοινωνικό, πολιτικό κ.λπ. φαινόμενο.



Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychological Science, επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας Επιστημών της Ψυχολογίας, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν το Twitter μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο εργαλείο πρόβλεψης για το μελλοντικό κίνδυνο καρδιοπάθειας.



Η ομάδα των ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια μελέτησε περισσότερα από 135 εκατομμύρια tweets που δημοσιεύθηκαν σε διάσημα ενός έτους, μεταξύ 2009 και 2010. Τα tweets επιλέχθηκαν τυχαία. Στη συνέχεια, τα tweets αναλύθηκαν και τα στοιχεία συγκρίθηκαν με τα επίσημα στατιστικά από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Να σημειωθεί πως οι ερευνητές δεν είχαν άμεση πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό κάθε χρήστη του Twitter.



Οι αναλύσεις υπέδειξαν μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των δεικτών θνησιμότητας και της προέλευσης των συγκεκριμένων tweets.



Σύμφωνα με τον ερευνητή Johannes Eichstaedt, βασικό συντάκτη της σχετικής μελέτης, οι χρήστες που ποστάρουν μηνύματα στο Twitter σχετικά με λέξεις-κλειδιά κόπωση, νοσηλεία ή μίσος είναι πιο πιθανό να προέρχονται από περιοχές με υψηλούς δείκτες θνησιμότητας, ειδικότερα λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών.



Αντιθέτως, σε περιοχές που οι κάτοικοι διατηρούν μια πιο αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή, όπως καταδεικνύουν τουλάχιστον τα tweets τους, οι δείκτες θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο είναι χαμηλότεροι.



Πηγή

 
Top