Σε μία δυσοίωνη πρόβλεψη προχώρησαν επιστήμονες αναφορικά με τις παραθαλάσσιες πόλεις σε όλον τον κόσμο, οι οποίες, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, σε μερικές δεκαετίες θα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.


Μέσα σε αυτές και η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς, όπως φαίνεται στον ιστότοπο του Climate Central, με φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν πως θα μοιάζουν οι περιοχές αυτές εάν αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία.

Στον ιστότοπο παρέχονται συγκριτικές εικόνες για πολλές τοποθεσία ανά τον κόσμο, οι οποίες αναμένεται να επηρεαστούν από την αύξηση του επιπέδου των υδάτων. Όπως φαίνεται και στα στιγμιότυπα που ακολουθούν, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη θα μετατραπούν σε λιμνοθάλασσες αν η μέση θερμοκρασία της γης αυξηθεί έως και 3 βαθμούς Κελσίου.

Στη μία περίπτωση, φαίνεται η θάλασσα να αγγίζει τις άκρες της πλατείας Αριστοτέλους, ενώ στην επόμενη εικόνα, τα νερά έχουν φουσκώσει τόσο ώστε καλύπτουν ολόκληρη την πλατεία, και έχουν ανέβει πολλά μέτρα πάνω στον πεζόδρομο.


Αντίστοιχα, στην περιοχή γύρω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά, η θάλασσα έχει υψωθεί πάνω από το λιμάνι και έχει βυθίσει μέρος της λεωφόρου, ενώ η εικόνα της πιο δυσοίωνης πρόβλεψης δείχνει τα όρια της πλατείας της εκκλησίας να έχει γίνει η νέα «παράκτιος».

«Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην COP28 θα διαμορφώσουν το μακροπρόθεσμο μέλλον των πόλεως στις ακτές της Γης, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπάι» δήλωσε ο Μπέντζαμιν Στράους, επικεφαλής επιστήμονας και διευθύνων σύμβουλος της Climate Central.

«Η επιβίωση αυτών των τόπων και της κληρονομιάς τους θα εξαρτηθεί από το αν οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες της βιομηχανίας μπορούν να συμφωνήσουν να μειώσουν τη ρύπανση από τον άνθρακα αρκετά γρήγορα ώστε να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου», επεσήμανε.
Αμφιθέατρο Lloyds, Μπρίστολ, Μεγάλη ΒρετανίαPlaza de España, Σεβίλλη, Ισπανία


Copacabana Palace, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Μνημείο στο Μουμπάι, Ινδία πηγή 
Top