Κυβέρνηση που βαράει προσοχή σε ό,τι της πουν οι “σύμμαχοι” και απαντάει αμερικάνικα, aye aye, sir, έχουμε, και όχι που βάζει σε προτεραιότητα την εθνική ασφάλεια και συμφέροντα της χώρας Στον πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό που συγκροτούν οι ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, γνωστή ως Επιχείρηση Prosperity Guardian, το Πεντάγωνο δήλωσε την Πέμπτη ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν πλέον συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην ομάδα, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, ενώ άλλοι είπαν ότι οι προσπάθειές τους να βοηθήσουν στην προστασία της εμπορικής κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα θα είναι μέρος των υφιστάμενων ναυτικών συμφωνιών και όχι της νέας επιχείρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η έλλειψη λεπτομερειών και σαφήνειας σχετικά με το τι κάνουν οι χώρες έχει δημιουργήσει σύγχυση για τις ναυτιλιακές εταιρείες, μερικές από τις οποίες απομακρύνουν τα πλοία από την περιοχή μετά τις επιθέσεις, οι οποίες λένε οι Χούτι είναι μια απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο.

Τι λένε οι διάφορες χώρες
– ΓΑΛΛΙΑ
Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τη γύρω περιοχή και είπε ότι ήδη επιχειρεί στην περιοχή. Ωστόσο, είπε ότι τα πλοία της θα παραμείνουν υπό τη γαλλική διοίκηση και δεν είπε εάν θα αναπτύξει περισσότερες ναυτικές δυνάμεις.
Η Γαλλία έχει ναυτική βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 1.500 στρατιώτες στο Τζιμπουτί. Η φρεγάτα της Languedoc βρίσκεται τώρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

– ΙΤΑΛΙΑ
Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει τη ναυτική φρεγάτα Virginio Fasan στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα, ανταποκρινόμενη σε συγκεκριμένα αιτήματα των Ιταλών πλοιοκτητών.
Είπε ότι αυτό ήταν μέρος των υφιστάμενων επιχειρήσεων της και δεν ήταν μέρος της Επιχείρησης Prosperity Guardian.

– ΙΣΠΑΝΙΑ
Το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας δήλωσε ότι θα συμμετάσχει μόνο σε αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ή σε επιχειρήσεις που συντονίζονται από την ΕΕ. «Δεν θα συμμετάσχουμε μονομερώς στην επιχείρηση της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε.

– ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η Βρετανία είπε ότι το αντιτορπιλικό HMS Diamond θα ενταχθεί στην Επιχείρηση Prosperity Guardian. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι ο συνασπισμός θα λειτουργήσει ως μέρος της CMF υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

– ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει μια ναυτική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα και ότι θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση Prosperity Guardian.

– ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο αξιωματικούς του προσωπικού και η Νορβηγία είπε ότι θα στείλει 10 αξιωματικούς του ναυτικού στο Μπαχρέιν, την έδρα της CMF. Η Δανία δήλωσε την Τετάρτη ότι θα συμμετάσχει στην επιχείρηση, στέλνοντας έναν αξιωματικό.
Γιατί δεν γινόμαστε μια ακόμα πολιτεία των ΗΠΑ να τελειώνουμε;
 
Top