Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πραγματικά κολοσσιαίο για μια χώρα σαν και τη δική μας. Προσφάτως ξεπέρασε τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η συζήτηση περί της βιωσιμότητάς του δεν παύει να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Το εν λόγω χρέος αντιστοιχεί στο 168% του ΑΕΠ της χώρα μας. Η Ελλάδα δεν είναι βέβαια η μοναδική χώρα στο κόσμο με υπέρογκο δημόσιο χρέος.

Στην παγκόσμια πεντάδα η Ελλάδα
Σε απόλυτους αριθμούς, τη «μαύρη πρωτιά στη σχετική λίστα κατέχει ο οικονομικός γίγαντας των ΗΠΑ, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα ανέλθει σε 33,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό σημαίνει ότι το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών θα ισούται με το 34,2% του συνολικού παγκόσμιου δημοσίου χρέους που θα έχουν όλα τα κράτη μαζί. Ως προς το ΑΕΠ της χώρας, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους ξεπεράσει το 123%. Τη δεύτερη θέση με το μεγαλύτερο χρέος καταλαμβάνει η Κίνα με 14,7 τρισ. δολάρια ή 15,1% του παγκόσμιου χρέους. Το κινεζικό χρέος αντιστοιχεί στο 83% του ΑΕΠ.

Τη λυπητερή σκυτάλη παίρνει η Ιαπωνία με 10,8 τρισ. δολάρια ή 11% περίπου του παγκόσμιου κρατικού χρέους και αντιστοιχεί στο 255% του ΑΕΠ της. Τέταρτη έρχεται η Βρετανία με 3,47 τρισ. δολάρια και 104% του ΑΕΠ της, πέμπτη η Γαλλία με 3,35 τρισ. δολάρια και 110% του ΑΕΠ και έκτη η Ιταλία με 3,14 τρισ. δολάρια και 144% του ΑΕΠ περίπου φέτος. Η Γερμανία φιγουράρει στην 7η θέση με 2,9 τρισ. δολάρια ή 66% του ΑΕΠ της.

Αριθμοί που ζαλίζουν

Ως προς το ΑΠΕ τους, το Σουδάν, όπου βέβαια μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, ξεπερνά οριακά την Ιαπωνία, με το χρέος της χώρας να αντιστοιχεί στο 256% του ΑΕΠ της έναντι 255,2% της Ιαπωνίας.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα κερδίζει στο νήμα τη Σιγκαπούρη, μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, με 168% έναντι 167,9%. Την πεντάδα συμπληρώνει η Ιταλία με 144% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στη γείτονα Τουρκία, το δημόσιο χρέος της προς το ΑΕΠ ανέρχεται σε μόλις 34%. Σύμφωνα με διεθνείς αναφορές, την πρωτιά σε αυτήν την κατηγορία φέρεται να καταλαμβάνει ο Λίβανος. Το δημόσιο χρέος της εν λόγω χώρας της Μέσης Ανατολής αναφέρεται πως ξεπερνά το 280% του ΑΕΠ και άρα είναι η πλέον υπερχρεωμένη χώρα παγκοσμίως με βάση αυτό το κριτήριο.

Oπως προκύπτει από ανάλυση της UBS, το συνολικό χρέος της χώρας μας σε όλους τους τομείς (ιδιωτικός, δημόσιος και χρηματοοικονομικός τομέας) ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται στο 305,8%. Σε απόλυτα μεγέθη ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος εκτιμά το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στα 657 δισ. ευρώ. Οπως αναγράφεται σχετικά, το 64% αφορά το κρατικό χρέος (422 δισ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο είναι ιδιωτικό χρέος. Κάνοντας την αφαίρεση θα δούμε ότι το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα ανέρχεται, σύμφωνα με την UBS, στα 235 δισ. ευρώ.
 
Top