Η ηγεσία του ΝΑΤΟ αναμένεται να αυξήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς...
μειώνουν τον κίνδυνο για τα στρατεύματα που εμπλέκονται σε συγκρούσεις, σύμφωνα με έκθεση της συμμαχίας.
«Οι λύσεις πράσινης ενέργειας μπορούν όχι μόνο να εξοικονομήσουν χρήματα για καύσιμα, αλλά μπορούν επίσης να σώσουν ζωές στρατιωτών», αναφέρει η ετήσια έκθεση του συνασπισμού των 28 χωρών.
«Το ΝΑΤΟ εργάζεται για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δυνάμεών του και για την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο στρατό».
Αναπτυσσόμενοι ηλιακοί συλλέκτες, «έξυπνα» δίκτυα και προηγμένες μονώσεις αναφέρονται ως μερικές από τις πράσινες λύσεις για την τεράστια ενεργειακή ζήτηση των στρατευμάτων.
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, από το 2003 έως και το 2007 περίπου 3.000 στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε επιθέσεις σε συνοδείες ανεφοδιασμού καυσίμων ή νερού στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς μετέφεραν τις προμήθειες στις στρατιωτικές βάσεις.
Μάλιστα το αμερικανικό Πεντάγωνο αποτελεί τον κορυφαίο μη κρατικό καταναλωτή καυσίμων στον κόσμο, με προϋπολογισμό καυσίμων 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2016.
Η χρήση ορυκτών καυσίμων αποτελεί επίσης ένα σημαντικό λειτουργικό κίνδυνο για τη βορειοατλαντική συμμαχία, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επιτήρηση θαλασσίων διαδρόμων και χερσαίων αγωγών των μελών της.
«Από την άποψη της ενέργειας και μόνο, περίπου το 65% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη Δυτική Ευρώπη περνά από την Μεσόγειο κάθε χρόνο, με μεγάλους αγωγούς να συνδέουν τη Λιβύη με την Ιταλία και το Μαρόκο με την Ισπανία», αναφέρει η έκθεση.
«Μόνο για αυτό το λόγο, τα πλοία του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν συστηματικά την εκτέλεση προπαρασκευαστικών διαδρομών από και προς πιθανά σημεία συμφόρησης, καθώς και σε σημαντικά περάσματα και λιμάνια σε όλη τη Μεσόγειο, καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες καυσίμων».