Τα θύματα των συγκρούσεων που αιματοκύλισαν κατά τη δεκαετία του 1990 την πρώην Γιουγκοσλαβία "θα απογοητευθούν" από τη σημερινή αθωωτική ετυμηγορία που ...



ανακοίνωσαν οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γκουγκοσλαβία στο τέλος της δίκης του σέρβου υπερεθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι, διαβεβαίωσε το γραφείο του εισαγγελέα.
"Σημειώνουμε την ετυμηγορία και αντιλαμβανόμαστε ότι πολυάριθμα θύματα και κοινότητες θα απογοητευθούν από την ετυμηγορία", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την εισαγγελία. "Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τον συλλογισμό των δικαστών" προστίθεται στην ανακοίνωση, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει βάση για να υποβληθεί έφεση.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Τίχομιρ Ορέσκοβιτς κατήγγειλε την "επαίσχυντη" ετυμηγορία του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία με την οποία ο Σέσελι αθωώθηκε και από τις εννέα κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

"Είναι μια επαίσχυντη ετυμηγορία. Είναι μια ήττα του δικαστηρίου της Χάγης και της εισαγγελίας", δήλωσε ο Ορέσκοβιτς στους δημοσιογράφους.

"Είναι ο άνθρωπος (...) που είναι ο δράστης του κακού και που δεν έδειξε καμιά τύψη, ούτε τότε ούτε σήμερα", πρόσθεσε μιλώντας στο Βούκοβαρ, μια πόλη της ανατολικής Κροατίας που είχε ουσιαστικά ισοπεδωθεί από το σερβικό πυροβολικό στην αρχή της σερβο-κροατικής σύγκρουσης (1991-95).

Επίσης στο Βούκοβαρ, ο πρόεδρος μιας ένωσης κροατών πρώην αιχμαλώτων πολέμου, ο Ντάνιγελ Ρεχάκ, εξέφρασε "βαθιά απογοήτευση" για την αθώωση του Σέσελι.

"Η ετυμηγορία αυτή είναι κακή για όλους μας, δεν συμβάλλει στη συμφιλίωση. Ο Σέσελι υποστήριζε τη Μεγάλη Σερβία ενώ όλοι κάνουν τους βλάκες", δήλωσε ο Ρεχάκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ίδιος ο Σέσελι πάντως χαιρέτισε την "έντιμη" στάση των δικαστών.

"Έπειτα από τόσες δίκες στις οποίες αθώοι Σέρβοι καταδικάσθηκαν σε δρακόντειες ποινές, υπάρχουν τώρα δύο έντιμοι και δίκαιοι δικαστές (...) οι οποίοι έδειξαν ότι ο επαγγελματισμός και η τιμή είναι πάνω από οποιαδήποτε πολιτική πίεση", δήλωσε ο Σέσελι στο Βελιγράδι.

"Από νομικής πλευράς, έλαβαν τη μόνη δυνατή απόφαση", πρόσθεσε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του κόμματός του.

Ο 61χρονος Σέσελι, ο οποίος κατηγορούνταν για βασανιστήρια και διώξεις μη Σέρβων στη Βοσνία και την Κροατία κατά τη δεκαετία του 1990, δεν άκουσε την ετυμηγορία στο δικαστήριο, καθώς οι δικαστές του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία είχαν αποδεχθεί την απουσία του για "λόγους υγείας".

Ο άνθρωπος που το 2003 είχε παραδοθεί στο ΔΠΔ, το οποίο ανέκαθεν χαρακτήριζε "αντισερβικό" δικαστήριο, υποστήριξε σήμερα ότι η άποψή του γι' αυτό το δικαιοδοτικό όργανο δεν έχει αλλάξει καθόλου.

"Ακόμη και τη στιγμή που πήγα (στη Χάγη), ήξερα ότι δεν θα μπορούσαν να αποδείξουν κανένα έγκλημα", δήλωσε προσθέτοντας ότι η ιδέα της "Μεγάλης Σερβίας" παραμένει ζωντανή.
"Η ιδέα της Μεγάλης Σερβίας είναι πάντα εξίσου ισχυρή, με ή χωρίς εμένα. Απλώς συνέβαλα σ' αυτή με ελάσσονες πράξεις. Η ιδέα της Μεγάλης Σερβίας είναι αιώνια", συνέχισε ο Σέσελι.
Εξήγησε ακόμη ότι έχει ήδη ζητήσει το 2012 αποζημίωση 12 εκατ. ευρώ από το ΔΠΔ και υποστήριξε ότι θα ζητήσει άλλα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για "όλη την ταλαιπωρία (που πέρασε) περιμένοντας την ετυμηγορία".
 
Top