Ο στρατός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "πολεμά στη Συρία", ισχυρίζεται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik...



"Ο τουρκικός στρατός, που δεν είναι καν της Τουρκίας αλλά του Ερντογάν, πολεμάει σήμερα στη Συρία. Ο τουρκικός λαός δεν τάσσεται κατά της Συρίας, δεν είναι εχθρικός απέναντι στη Συρία. Οι σχέσεις μας θα είναι καλές αν δεν παρεμβαίνει ο Ερντογάν", φέρεται να δήλωσε ο Άσαντ.

Σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο, ο Τούρκος ομόλογός του στηρίζει ευθέως τους τρομοκράτες επειδή τους επιτρέπει να περνούν στο έδαφος της Τουρκίας.

"Κατ' αρχήν, στηρίζει ευθέως τους τρομοκράτες. Τους επιτρέπει να μπαίνουν στο τουρκικό έδαφος, να κάνουν ελιγμούς με άρματα. Αυτό δεν αφορά μόνο μεμονωμένα πρόσωπα, τους χρηματοδοτεί μέσω της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και, φυσικά, μέσω της ίδιας της Τουρκίας. Εμπορεύεται πετρέλαιο που έχει κλαπεί από το Ισλαμικό Κράτος ενώ την ίδια στιγμή εξαπολύει επιθέσεις με το πυροβολικό εναντίον του συριακού στρατού όταν μετακινείται κοντά στα σύνορα, για να στηρίξει τους τρομοκράτες", είπε ο Άσαντ.

Η Τουρκία, όπως και η Σαουδική Αραβία, "καταπάτησαν όλες τις δυνατές κόκκινες γραμμές, πιθανότατα από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου" στη Συρία, συνέχισε. "Ό,τι έχουν κάνει από την αρχή (του πολέμου) μπορεί να θεωρηθεί επίθεση. Επίθεση με την πολιτική ή τη στρατιωτική σημασία της —το να παρέχουν όπλα στους τρομοκράτες— ή ευθεία επίθεση, με τη χρήση πυροβολικού και άλλων στρατιωτικών παραβιάσεων", τόνισε, προσθέτοντας ότι ο συριακός λαός εδώ και πολύ καιρό έχει χάσει κάθε ελπίδα ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει στάση.

"Σήμερα, ο πόλεμος εναντίον του Ερντογάν και εναντίον της Σαουδικής Αραβίας είναι ένας πόλεμος εναντίον των τρομοκρατών", κατέληξε.
 
Top