Πήρε πίσω τη μετάθεση του υποστρατήγου Μανώλη Σφακιανάκη στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού η κυβέρνηση, έπειτα από τη θύελλα αντιδράσεων για την καρατόμηση του υποστρατήγου από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στο πρόσωπο του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Τόσκα .

Πριν από λίγα λεπτά εκδόθηκε σήμα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ότι η μετάθεση του Μανώλη Σφακιανάκη στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού ανακαλείται. Από την εξέλιξη αυτή είναι βαρύτατα εκτεθειμένος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας ο οποίος το πρωί της Πέμπτης από το βήμα της Βουλής, ούτε λίγο-ούτε πολύ, απέδωσε στις… δημόσιες σχέσεις τις μεγάλες επιτυχίες του υποστρατήγου Σφακιανάκη.

Μεγάλη είναι δυσφορία στην κυβέρνηση με κάποιους να θέτουν θέμα παραμονής του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης και διερωτώνται αν πλέον ο Νίκος Τόσκας είναι εκτεθειμένος. «Ας πρόσεχε» ήταν το σχόλιο της υψηλόβαθμης κυβερνητικής πηγής με το οποίο φαίνεται ότι υπάρχει θέμα με την παραμονή του κ. Τόσκα στην κυβέρνηση. σύμφωνα με πληροφορίες πολύ ενοχλημένος με τους χειρισμούς στην υπόθεση του Μανώλη Σφακιανάκη είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο κ. Σφακιανάκης είχε προχωρήσει σε προσφυγή κατά της μετακίνησής του από τη θέση του Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπέβαλε σήμερα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας Με την προσφυγή του ο κ. Σφακιανάκης ζητούσε την ακύρωση της μετακίνησής του, δικαίωμα που του παρέχει ο σχετικός κανονισμός και συγκεκριμένα το άρθρο 18 του ΠΔ100/2003.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σφακιανάκης, σύμφωνα με την απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για τις τοποθετήσεις των υποστρατήγων, είχε μετακινηθεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη θέση του προϊσταμένου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από πολλές πλευρές.

Η μετακίνηση και υποβάθμιση του είχε προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενστάσεις που διατυπώνονται ακόμη και από μέλη της κυβέρνησης πολλαπλασιάστηκαν μετά τις πρωινές δηλώσεις του καθ” ύλην αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης στη Βουλή ο οποίος προσπάθησε να υποβαθμίσει το έργο του.

Για το θέμα σε κοινή ερώτηση στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών και τον αναπλ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την καρατόμηση του Μανώλη Σφακιανάκη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι.

Κι εκεί που ελπίζει κανείς ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να τα πάει χειρότερα, έρχεται πανηγυρικά η διάψευση. Η νέα πρόκληση: η καρατόμηση του κ. Μανώλη Σφακιανάκη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η μετακίνησή του στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ως προϊστάμενος. Η υποβάθμιση αυτή, ουσιαστικά αποτελεί μία κίνηση «αδρανοποίησης» του δραστήριου στρατηγού. Ο κ. Σφακιανάκης είναι ο άνθρωπος που έστησε την υπηρεσία της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και ο άνθρωπος που την υπηρέτησε επί δύο ολόκληρες δεκαετίες. Έχει εργαστεί με μνημειώδη προσήλωση, με συνέπεια και επαγγελματισμό όλα αυτά τα χρόνια και έχει σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του καθιστώντας τη χώρα μας ιδιαίτερα ασφαλή σε θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος. Το έργο της υπηρεσίας πολύπλευρο και με απτά αποτελέσματα: προστασία από κυβερνοεπιθέσεις σε ιστοσελίδες δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, προστασία ανηλίκων από το διαδίκτυο, εξάρθρωση κυκλωμάτων παιδεραστίας και παιδικής πορνογραφίας, πρόληψη αυτοκτονιών ανηλίκων μέσω διαδικτύου, αποφυγή διαδικτυακής απάτης, σταμάτημα εκβιασμών και προστασία της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Ουσιαστικά, με την υπηρεσία του έβαλε μία τάξη στο Διαδίκτυο.

Παράλληλα, έντονη δραστηριότητα έχει αναπτύξει και στο ζήτημα της πρόληψης και ενημέρωσης της κοινωνίας με πλήθος ημερίδες, ενημερωτικό υλικό, δημοσιεύσεις, μηνύματα στα ΜΜΕ και άλλες δράσεις για την ασφαλή πλοήγηση και την προστασία όλων και, ιδίως, των ανηλίκων από τους κινδύνους της απρόσεκτης χρήσης του διαδικτύου.

Μάλιστα, ως αναγνώριση της συνεισφοράς του, ο κ. Σφακιανάκης βραβεύθηκε πρόσφατα (22-12-2015) με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών «για την ιδιαιτέρως μεγάλη κοινωνική του προσφορά με το έργο που επιτελεί στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της οποίας ηγείται, προσφέροντας πολύτιμη εργασία στην προστασία παιδιών από τους κινδύνους του κυβερνοχώρου και αποτρέποντας πράξεις αυτοχειρίας».

Η απόφαση «καρατόμησης» του κ. Σφακιανάκη, δεν αφορά απλά το πρόσωπο, αλλά αναδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο τον άκρατο κομματισμό και την παντελή έλλειψη αξιοκρατίας της κυβέρνησης. Αντικαθιστά από ένα τόσο νευραλγικό πόστο ότι καλύτερο διαθέτει. Σε μια εποχή, που το διαδίκτυο επεκτείνεται ραγδαία δημιουργώντας, μαζί με τις ευκαιρίες, και νέες προκλήσεις για την ασφάλεια των πολιτών και, ιδίως, των παιδιών, η κυβέρνηση αντί να θωρακίσει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την αποδυναμώνει διακυβεύοντας την ασφάλεια τη δική μας και των παιδιών μας.

Θα πρέπει να μας εξηγήσουν οι «σύντροφοι» του ΣΥΡΙΖΑ τον λόγο της απομάκρυνσης του κ. Σφακιανάκη. Γιατί πραγματικός λόγος δεν υπάρχει και απλά επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι οδηγούν την χώρα στην απόλυτη παρακμή. Εκτός και αν υπάρχει και άλλη σκοπιμότητα της κυβέρνησης: μετά την προσπάθεια άλωσης του τηλεοπτικού πεδίου και, εν συνεχεία του ραδιοφωνικού, επιθυμούν οργανωμένα και την άλωση του διαδικτύου. Άλλωστε, ο Αν. Υπουργός κ. Βερναδάκης δήλωσε δημόσια (15-02-2016) ότι «Μια από τις μεγάλες παθογένειες [της Δημοκρατίας] είναι η αυτονόμηση ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης».

Η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις κομματικές της ορέξεις και να πραγματώσει τις ιδεοληπτικές απόψεις τιμωρεί την σκληρή δουλειά, την επιτυχία και την αξιοκρατία και θυσιάζει την ασφάλεια των πολιτών.

Πηγή
 
Top