Πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών που συνοδεύει ένα φάρμακο και φυσικά να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών...
προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που λαμβάνουμε αλλά και να αποφύγουμε τις αναγραφόμενες παρενέργειες.
Ορισμένα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται πάντα έπειτα από γεύμα, ώστε να απορροφηθούν καλύτερα και να μην ερεθίσουν το γαστρεντερικό. Δείτε για ποια φάρμακα ισχύει.
1. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAIDs)
Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη συνιστώνται για την αντιμετώπιση του πόνου, καθώς μπλοκάρουν τις προσταγλαδίνες, τους υποδοχείς του πόνου του ανθρώπινου σώματος. Η λήψη των NSAIDs μετά από φαγητό προλαμβάνει γαστρεντερικές ενοχλήσεις και αιμορραγίες στο στομάχι και το έντερο.
2. Οπιοειδή
Τα ισχυρά αναλγητικά που ανήκουν στην κατηγορία των οπιοειδών λειτουργούν διαφορετικά από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, καθώς τα πρώτα στοχεύουν στα ίδια τα μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο. Ο συνδυασμός των οπιοειδών με φαγητό προλαμβάνει παρενέργειες όπως η ναυτία κα ο εμετός. Επίσης, η κατανάλωση τροφών με σημαντική ποσότητα φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης) βοηθά να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα.
3. Πρεδνιζόνη
Η πρεδνιζόνη αποτελεί κλάση φαρμάκων σε μορφή χαπιού ή σε σιρόπι. Λαμβάνεται από άτομα που διαθέτουν στον οργανισμό τους χαμηλά επίπεδα κορτικοστεροειδών, ορμονών που ρυθμίζουν τη λειτουργία των επινεφριδίων. Οι επινεφρίδιοι αδένες καταστέλλουν τις φλεγμονές, προστατεύοντας από παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Η λήψη της πρεδνιζόνης σε συνδυασμό με φαγητό ή γάλα συνιστάται προς αποφυγή ερεθισμών στο στομάχι και για να προληφθεί το έλκος στο στομάχι. Η πρεδνιζόνη σε υγρή μορφή μπορεί να συνδυαστεί με χυμό ή μαλακές τροφές.
4. Μετφορμίνη
Η μετφορμίνη χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της θεραπείας του διαβήτη τύπου 2. Ο συνδυασμός της με φαγητό προλαμβάνει την ακράτεια και τις ενοχλήσεις στο στομάχι.
5. Αντιβίωση
Κάθε αντιβιοτικό επιδρά με διαφορετικό τρόπο, οπότε η σύσταση που αφορά στο φαγητό δεν ισχύει πάντα. Θα πρέπει λοιπόν να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες πριν ξεκινήσετε την αγωγή.
6. Αντιόξινα
Τα αντιόξινα βοηθούν στην καταπολέμηση της καούρας και της δυσπεψίας. Πρέπει να λαμβάνονται περίπου μία ώρα μετά το γεύμα ή κατά τη διάρκεια του γεύματος. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα της δυσπεψίας εκδηλώνονται το βράδυ, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη του φαρμάκου με άδειο στομάχι.
Να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου ή συμπληρώματος και να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες που συνοδεύουν το προϊόν.