Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός που εγκρίθηκε προβλέπει ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στον Ελαιώνα!!!
Νέοι ΧΥΤΥ ούτε κουβέντα... Φυλή και πάλι Φυλή!!!

Εγκρίθηκε ο νέος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική από την εκτελεστική επιτροπή του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου και δρομολογείται, όπως δηλώνουν στελέχη της Περιφέρειας και η Ρ. Δούρου, η τελική διαδικασία έγκρισης και εφαρμογής του.

Ειδικότερα, τα νέα σχέδια περιλαμβάνουν 5 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατων στελεχών του Συνδέσμου, η πρώτη χωροθετείται στο Γουδή, στη θέση που ο παλιός ΠΕΣΔΑ προέβλεπε σταθμό μεταφόρτωσης αποβλήτων. Η δεύτερη δημιουργείται στον Ελαιώνα σε οικόπεδο παραχωρημένο από τον Σύνδεσμο στο δήμο Αθηναίων. Η συνολική δυναμικότητα και των δυο μονάδων αναμένεται να ανέλθει, τονίζουν οι ίδιες πηγές, σε 260 χιλιάδες τόνους ετησίως.

Το τρίτο εργοστάσιο δυναμικότητας 180 χιλιάδων τόνων χωροθετείται στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Σχιστό και το τέταρτο στο Γραμματικό. Ειδικότερα για το Γραμματικό, το νέο σχέδιο προσδιορίζει τη δυναμικότητα σε 60.000 τόνους ετησίως παρότι νωρίτερα μέσα στο Φεβρουάριο οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μεταξύ της περιφέρειας και του δήμου Μαραθώνα συζητείται το ενδεχόμενο παραχώρησης της διαχείρισης στη δημοτική αρχή  (βλ. PressPublica 15/2/2016: «Η Δούρου ξαναμοιράζει τα σκουπίδια. Ο νέος σχεδιασμός για την Αττική-Τι θα γίνει με Γραμματικό και Φυλή). Εξέλιξη που αν πραγματοποιούνταν θα μετέφερε την καυτή πατάτα των, υπό διαχείριση, ποσοτήτων στη δημοτική αρχή.

Τα νέα σχέδια προβλέπουν ακόμη μία μονάδα στην νότια Αττική, δυναμικότητας έως 150.000 τόνων ετησίως, η τοποθεσία της οποίας μένει να προσδιοριστεί μεταξύ δήμων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τέλος, επεκτείνεται η δυναμικότητα του ΕΜΑΚ Λιοσίων έως και τους 350.000 τόνους ετησίως.

Μονάδες κομποστοποίησης 

Η ανάκτηση βιοαποβλήτων θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Συνδέσμου και τη Περιφέρειας ως εξής:

Στο ΕΜΑΚ, σε γραμμή επεξεργασίας βιοαποβλήτων δυναμικότητας περίπου 100 χιλιάδων τόνων ετησίως.
Σε μονάδα στo δήμο Μεγαρέων, δυναμικότητας 10.000 tn ετησίως (με δυνατότητα επέκτασης)
Στο Γραμματικό, σε εγκατάσταση δυναμικότητας 20.000 τόνων ετησίως.
Σε δεύτερη φάση θα αναπτυχθεί, τονίζεται στο σχέδιο, το πλήρες δίκτυο μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων για την από κοινού εξυπηρέτηση των αναγκών όμορων περιοχών μετά από επεξεργασία των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των δήμων.

Που θα γίνουν οι ΧΥΤΥ  

Για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων αναγκών θα χρησιμοποιηθεί η Φυλή καθώς και θέσεις που έχει ήδη εγκριθεί η καταλληλότητα τους ως Χ.Υ.Τ.Υ. σύμφωνα με το νόμο 3164/2003. Ανάμεσα σε αυτούς παραμένει το Γραμματικό.

Για την κάλυψη των αναγκών την επόμενης 20ετίας προβλέπεται δημιουργία δικτύου νέων Χ.Υ.Τ.Υ. το οποίο σχεδιάζεται ανεξάρτητα από την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας συμμείκτων.

Για την οριστική χωροθέτησή τους θα προτιμηθούν τα εξοφλημένα ανενεργά λατομεία – μεταλλεία.

Οι αντιδράσεις 

Παρά το γεγονός ότι παράγοντες της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού θεωρούν ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων) θα σημάνει στροφή της διαχείρισης σε ένα αποκεντρωμένο μοντέλο, δημόσιου χαρακτήρα, που θα ενσωματώνει τις αρχές της εγγύτητας, της πρόληψης, της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης κλπ, οι πρώτες αντιδράσεις είναι γεγονός.

Την αρχή κάνουν οι δυο περιοχές που εδώ και χρόνια παραμένουν στο κάδρο των «προβληματικών» περιοχών σε σχέση με τα σκουπίδια: Η Φυλή και το Γραμματικό.  

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου ο τέως δήμαρχος Φυλής και μέλος της ΕΕ Δημήτρης Μπουραϊμης διατύπωσε ενστάσεις αναφορικά με τα προτεινόμενα σχέδια και επέλεξε να απέχει της ψηφοφορίας.

Μιλώντας στην Επιτροπή επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή της μονάδας συμμείκτων στον Ελαιώνα και υπογράμμισε ότι στο σημείο έχει χωροθετηθεί σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων για την κατασκευή του οποίου υπάρχει προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΕΔΣΝΑ και Δήμου Αθηναίων. Τόνισε μάλιστα ότι στα πλαίσια αυτά ο δήμος έχει προκηρύξει ανοικτό διεθνή διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Ήδη έχει δημοσιοποιηθεί το Πρακτικό για το στάδιο της πληρότητας των τεχνικών προσφορών. Πώς προβλέπεται να κατασκευαστεί στον ίδιο χώρο μονάδα επεξεργασίας συμμείκτων απορριμμάτων; Θα ακυρωθεί η προγραμματική σύμβαση και θα διακοπεί ο διαγωνισμός; Έχουν γίνει οι σχετικές συνεννοήσεις με τον δήμο;» διερωτήθηκε ο Δ. Μπουραϊμης. 

«Για το εργοστάσιο στο Γουδή δεν μπορεί να γίνει καν συζήτηση» συνέχισε. «Δεν πρόκειται ουδείς να το επιτρέψει. Όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να διευκρινιστούν σαφώς στο προτεινόμενο σχέδιο. Συμπερασματικά, κανείς από τους δύο προτεινόμενους χώρους δεν είναι κατάλληλος για την κατασκευή μονάδας συμμείκτων», κατέληξε.

Αναφερόμενος στο ΣΜΑ Σχιστού, αποσαφήνισε ότι απαιτούνται διευκρινίσεις για την ακριβή χωροθέτηση του εργοστασίου που σχεδιάζεται να λειτουργήσει, και ζήτησε δέσμευση για το χρόνο παύσης της λειτουργίας της εγκατάστασης στη Φυλή καθώς και την υλοποίηση των έργων για την οριστική αποκατάστασή του.

Είχαν προηγηθεί, λίγες μέρες νωρίτερα, οι αντιδράσεις των κατοίκων στο Γραμματικό. Την περασμένη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο Μαραθώνα αποφάσισε να μην αποδεχτεί τα σχέδια της περιφέρειας Αττικής «για οποιαδήποτε χρήση του χώρου». Ξεκαθάριζε δε ότι «ο Δήμος Μαραθώνα έχει ψηφίσει Τοπικό  Σχέδιο Διαχείρισης των απορριμμάτων του σύμφωνα με το νόμο και τον Εθνικό Σχεδιασμό, το οποίο έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται».
http://www.presspublica.gr/egrithike-sxediasmos-skoypidia-attikh-antidra-grammatiko/
 
Top