Μετά από το πλαφόν που μπήκε στα φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία, αλλαγές έρχονται και στο σύστημα...
των προμηθειών, στην κατεύθυνση πάντα της περιστολής των δαπανών.
Έτσι, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ήδη δρομολογούνται τρεις αλλαγές στον τρόπο που γίνεται η προμήθεια υλικών και αναλώσιμων από τα νοσοκομεία της χώρας. Αυτές πιο συγκεκριμένα θα αφορούν την πλήρη καταγραφή και κωδικοποίηση των υλικών και αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται από τα νοσοκομεία, αναλυτικές τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές για κάθε κατηγορία υλικού (τις οποίες εάν δεν πληρούν οι προμηθεύτριες εταιρείες θα αποκλείονται από τον διαγωνισμό) και τέλος τη διαμόρφωση ενός εύρους τιμής για κάθε κατηγορία προϊόντος, με απόκλιση 10% της τιμής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως υποστηρίζει μάλιστα το υπουργείο Υγείας, από τις παραπάνω παρεμβάσεις υπάρχει η δυνατότητα να προκύψει εξοικονόμηση που θα φθάνει ακόμη και το 25% σε σύγκριση με τα χρήματα που δίνονται αυτή τη στιγμή για τις προμήθειες των νοσοκομείων.
Το παρόν σύστημα στην προμήθεια υλικών είχε οδηγήσει σε ελλείψεις και στον ομαλό εφοδιασμό του ΕΣΥ, κυρίως λόγω ανάρτησης τιμών που δεν ανταποκρίνονταν στα αντίστοιχα προϊόντα, γεγονός που είχε οδηγήσει το υπουργείο Υγείας σε ανακοινώσεις. Ειδικά για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, είχε δηλώσει πως έχει αναλάβει πρωτοβουλία για διάταξη, η οποία θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Υγεία και θα απαγορεύει την ανάρτηση στο Παρατηρητήριο Τιμών, υλικών με μείωση τιμής άνω του 25% της τελευταίας τιμής προμήθειας του ίδιου υλικού.
Ήδη πάντως η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας έχει αποφασίσει πως από τον Απρίλιο οι προμήθειες όλων των δημοσίων φορέων υγείας που διενεργούνται µε τακτικό διαγωνισμό, θα πρέπει να γίνονται µόνο βάσει τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων, διαφορετικά ο διαγωνισμός δεν θα προχωρεί. Το μέτρο επεκτείνεται, και από τον Ιούλιο οι τεχνικές προδιαγραφές και τα πρότυπα θα πρέπει να εφαρμόζονται στις προμήθειες της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας και όλων των δηµόσιων φορέων υγείας που διενεργούνται είτε µε απευθείας ανάθεση, είτε µε συνοπτική διαδικασία (πρόχειροι διαγωνισμοί), είτε µε διαπραγμάτευση (µε ή χωρίς δηµοσίευση προκήρυξης).
Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε μια χρονική συγκυρία όπου τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων είναι ιδιαίτερα πιεσμένα, ενώ τα χρέη προς τους προμηθευτές έχουν πάρει την ανιούσα. Είναι μάλιστα ενδεικτικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πως μόνο προς τις εταιρείες- μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών Βιοτεχνολογικών Προϊόντων τα χρέη ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ, με τα μισά από αυτά να αφορούν οφειλές πριν από το 2014, ενώ αντίστοιχα και οι συνολικές οφειλές των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες υπολογίζονται σε 450 εκατ. ευρώ.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία καταγγέλλουν από την άλλη πως τη φετινή χρονιά προβλέπεται χρηματοδότηση 1,156 δισ. ευρώ, χωρίς πρόβλεψη για ληξιπρόθεσμα, ενώ οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι μειωμένοι κατά 20%, πλην των φαρμάκων λόγω της χορήγησης ακριβών φαρμάκων μόνο μέσω νοσοκομείων.