Του Χρήστου Μαζανίτη
Τι περιλαμβάνει η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας που ψηφίζεται στην Βουλή.Όπως ανέφερε στην ομιλία του στην Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ένα από τα κυριότερα σημεία αυτής της συμφωνίας είναι ότι η Ελλάδα αποκτά απρόσκοπτη πρόσβαση στην προμήθεια μεταχειρισμένου υλικού από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.
“Πλέον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτά άλλες προοπτικές από τις οποίες θα ωφεληθεί η χώρα και η τοπική οικονομία. Επόμενες σε σειρά επενδύσεις είναι το αεροδρόμιο της Λάρισας και η περιοχή Μαραθίου της ναυτικής βάσης Σούδα. Εκτιμάται ότι στη Λάρισα θα επενδυθούν 12 με 15 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές, με αμερικανικά κεφάλαια. Στο Μαράθι υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ, επίσης από αμερικανικά κεφάλαια. Οι υποδομές αυτές θα μείνουν προς όφελος των ελληνικών ΕΔ” ανέφερε στην ομιλία του ο κος Παναγιωτόπουλος, δίνοντας έμφαση στις τρεις αυτές περιοχές που πλέον δεν θα θωρακιστούν απλά αμυντικά αλλά με την δημιουργία υποδομών και παρουσίας Aμερικανών στρατιωτών που θα ενισχύσουν και τις τοπικές οικονομίες.
Τα βασικά σημεία με τα Σχέδια Νόμων για την Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ σχετικά με τα προξενικά προνόμια και ασυλίες, καθώς και την Κύρωση Πρωτοκόλλου Τροποποιήσεως Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ περιλαμβάνουν τα εξής:
Ø Οικοδόμηση κοινωνίας συμφερόντων με τις ΗΠΑ.
Ø Αναβάθμιση εξοπλισμών και αύξηση αμυντικών δαπανών για την διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ø Στρατηγική βαρύτητα της Ελλάδας για τις ΗΠΑ λόγω της σταθερότητας που έχει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ø Περιοδική ανάπτυξη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε τμήματα της χώρας.
Ø Επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Ø Απάλειψη περιοχών και εγκαταστάσεων που δεν χρησιμοποιούνται από την ελληνική πλευρά.
Ø Προσθήκη περιοχών και εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων κοινού ενδιαφέροντος.
Ø Τα συμφωνηθέντα θα υπακούν στους εσωτερικούς κανόνες και νόμους των δυο χωρών και θα υλοποιούνται κατόπιν συμφωνίας και των δυο πλευρών.
Ø Προσθήκη εκτελεστικού οργάνου για μελλοντικές αλλαγές του παραρτήματος.
Ø Ενισχυμένη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα και επενδύσεις σε υποδομές.
Ø Αμερικανικές επενδύσεις στις υποδομές πέρα από τις βάσεις αμερικανικών συμφερόντων.
Ø Η κάλυψη των δαπανών από τις ΗΠΑ θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την οικονομία της χώρας.
Επιπλέον, όπως αποκάλυψε στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας “ έχει προβλεφθεί η ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς Έρευνας και Ανάπτυξης, Έρευνας και Τεχνολογίας, ανάπτυξη συνεργασιών για κοινή παραγωγή αμυντικού υλικού μέσω προώθησης προγραμμάτων συνεργασίας της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, των επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων της χώρας, συνδέοντας τελικά αυτές με την οικονομική ευημερία της χώρας”.
Συνεπώς, όπως πρόσθεσε “δεν είναι μόνο η απόκτηση των αμυντικών δυνατοτήτων αυτό που επιζητούμε. Δεν είναι ένα καινούργιο πανάκριβο αεροπλάνο επόμενης γενιάς, δεν είναι η παραχώρηση ή αγορά ενός παλαιού οπλικού συστήματος, για το οποίο απαιτείται μεγάλη υποστήριξη και πολλές υποδομές για να μπορέσει να είναι λειτουργικό στη χώρα μας με αβέβαιο επιχειρησιακό ορίζοντα. Είναι χτίσιμο από τη βάση, μαζί, προς το μέλλον, με τις δυνατότητες που αυτό προσφέρει και τις απαιτήσεις που έχει. Κάτι που θα ενισχύσει τόσο τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και την εθνική βιομηχανική, τεχνολογική και επιστημονική βάση. Και αυτό είναι η πραγματική αποτροπή. Πρόκειται για εθνικό στόχο με όχημα και συνεκτικό ιστό την Άμυνα”.