Περίπου 650 εκατομμύρια άνθρωποι, ή ένας στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο... δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, το οποίο δημιουργεί τον κίνδυνο για τους ανθρώπους αυτούς να προσβληθούν από μολυσματικές ασθένειες και να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το ακάθαρτο νερό και οι κακές υγειονομικές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές διαρροϊκές νόσους στα παιδιά, προκαλώντας τον θάνατο περίπου 900 παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών την ημέρα στον κόσμο, ή ένα παιδί ανά δύο λεπτά, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.
Μεταξύ των νεογέννητων, οι μολυσματικές ασθένειες, που οφείλονται στην έλλειψη πόσιμου νερού και σε ένα ακάθαρτο περιβάλλον, προκαλούν έναν θάνατο το λεπτό σε κάποιο μέρος στον κόσμο.
Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και σε επαρκείς υγειονομικές υπηρεσίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ανθρώπων. Αυτή είναι σημαντική και για άλλους λόγους, σημειώνει επίσης, που ξεκινούν από οφέλη που είναι εύκολο να αναγνωριστούν και να υπολογιστούν, όπως η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, και φθάνουν μέχρι πιο δυσδιάκριτους παράγοντες, όπως είναι η άνεση, η ευημερία, η αξιοπρέπεια, η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι κάθε 1 δολάριο που επενδύεται στη βελτίωση του νερού και των υγειονομικών υπηρεσιών που παρέχονται υπάρχει όφελος 4 ως 12 δολαρίων, ανάλογα με το είδος της παρέμβασης.
Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, ο ΟΗΕ επιδιώκει να επικεντρώσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο θέμα του νερού και της απασχόλησης, έχοντας ως στόχο να επισημανθούν οι τρόποι με τους οποίους το νερό μπορεί να δημιουργήσει αμειβόμενες και αξιοπρεπείς θέσεις απασχόλησης και να συμβάλει σε μια πιο πράσινη οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη.