Η κυβέρνηση της Τυνησίας, χαιρετίζει την προσπάθεια του Sahara Forest Project, για να χτίσει την εγκατάσταση, η οποία θα καλύπτει 25 στρέμματα και θα ξεκινήσει τη λειτουργία το 2018. Αναμένεται η επιτυχία του να ισούται με την επιτυχία του Κατάρ, το οποίο παράγει λαχανικά σε "συγκρίσιμο ποσοστό με τα Ευρωπαϊκά αγροκτήματα."
Πώς θα επιτευχθεί όμως, αυτό που ήταν κάποτε αδύνατο ή τουλάχιστον απίθανο;
Με ηλιακή ενέργεια και την τεχνολογία αφαλάτωσης.
Το θαλασσινό νερό θα χρησιμοποιείται για την ψύξη και εφύγρανση της εγκατάστασης, και το εξαγόμενο αλάτι στη συνέχεια θα πωλείται κανονικά στο εμπόριο. Το αφαλατωμένο νερό θα χρησιμοποιείται για την άρδευση των φυτών, ενώ μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί προς πόση.
Η συσσωρευμένη ηλιακή ενέργεια, η οποία χρησιμοποιεί κάτοπτρα για να παράγει θερμότητα για μια ατμογεννήτρια, θα παράγει την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία του θερμοκηπίου, τον καθαρισμό και την άντληση του νερού.
Ο συνδυασμός των δύο αυτών τεχνολογιών εξασφαλίζει ότι θα μπορούν να αναπτύσσονται καλλιέργειες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το έργο θα βοηθήσει την Τυνησία στην επίτευξη του στόχου, της αξιοποίησης των περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το 2015, η ισχύς της χώρας παράχθηκε χρησιμοποιώντας μόνο 1% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αυξήσει τον αριθμό αυτό σε 30% έως το 2030.
Το νέο έργο, πέρα από την ανάπτυξη της γεωργίας και των ανανεώσιμων τεχνολογιών σε ένα ξηρό κλίμα, θα δημιουργήσει επίσης θέσεις απασχόλησης για εκατοντάδες ανθρώπους, από αγρότες έως εργαζόμενους σε θέσεις υψηλής ειδίκευσης.
Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου