1
«ΔΙΟΝ: θεοί και θνητοί στον Όλυμπο», τιτλοφορείται η έκθεση στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Αρχαιολογικά ευρήματα, βίντεο αλλά και φυσικοί ήχοι από την αρχαία πόλη του Διός, καταπλήσσουν τους θεατές.
Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης στεγάζεται στο Olympic Tower, επί της Πέμπτης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη και εκεί έως τις 18 Ιουνίου πραγματοποιείται μία σπουδαία έκθεση με φωτογραφίες από το αρχαίο Δίον αλλά και πολύ αρχαιολογικό υλικό από το μουσείο του Δίου με κυριότερο το τεράστιο και εντυπωσιακό ψηφιδωτό από την έπαυλη του Διόνυσου.
Το στήσιμο της έκθεσης είναι πρωτότυπο και μοναδικό. Σ΄αυτό συμβάλλει πολύ η ηχητική εγκατάσταση του εικαστικού Κώστα Ιωαννίδη, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση. Ο Ιωαννίδης ταξίδεψε το Δίον και ηχογράφησε τους φυσικούς ήχους στον αρχαιολογικό χώρο: το φύσημα του αέρα, τα τρεχούμενα νερά, το θρόισμα των φύλλων, τα πουλιά που κελαηδούν, τους ήχους των ζώων…
Όταν λοιπόν μπαίνεις μέσα στον χώρο των εκθεμάτων, καθώς περιηγείται ανάμεσα στο αρχαιολογικό υλικό και κοιτάζεις τις φωτογραφίες, ακούς και όλους τους ήχους που θα άκουγες αν βρισκόσουν πραγματικά στο Δίον!
dion_2
Η έκθεση στη Νέα Υόρκη εξερευνά την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων μιας πόλης στους πρόποδες του Ολύμπου και τη σχέση τους με τους θεούς που κατοικούσαν στην κορυφή του.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Η μακραίωνη ζωή της πόλης Δίον ξεδιπλώνεται στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης με ένα πλήθος εκθεμάτων – παρουσιάζονται περισσότερα από ενενήντα ευρήματα της ανασκαφής, ψηφιδωτά, μαρμάρινα αγάλματα, κοσμήματα, νομίσματα, πήλινα ειδώλια, πήλινα και γυάλινα αγγεία που χρονολογούνται από τον 10ο αι. π.Χ. ως τον 4ο αι. μ.Χ.
Ανάμεσά τους το άγαλμα του Διός Υψίστου και της Αφροδίτης Υπολυμπιδίας, η κεφαλή της Δήμητρας, το άγαλμα του Ποδαλείριου, γιου του ιατρού θεού Ασκληπιού, όπως και το περίφημο ψηφιδωτό της θριαμβευτικής επιφάνειας του Διονύσου από τη θάλασσα που συντηρήθηκε πρόσφατα με την υποστήριξη του Ωνασείου Ιδρύματος.
dion_4
Δείτε το βίντεο από τη συντήρηση του μεγάλου ψηφιδωτού
Την επιμέλεια της έκθεσης στη Νέα Υόρκη υπογράφει ο Ομ. Καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής του ΑΠΘ στο Δίον.
dion_4
dion_5
Η ανασκαφή: Αποτελεί την παλαιότερη πανεπιστημιακή ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Πρώτος ανασκαφέας του Δίου ήταν ο Γεώργιος Σωτηριάδης, Καθηγητής Αρχαιολογίας και ο πρώτος Πρύτανης του Πανεπιστημίου. Το 1928 είχε την έμπνευση να αποκαλύψει την ιερή πόλη των Μακεδόνων και ερεύνησε την περιοχή για τέσσερα καλοκαίρια υπό αντίξοες συνθήκες.
Η ανασκαφή εκείνη αναβίωσε στη δεκαετία του 1960, με πρωτοβουλία του Καθηγητή Αρχαιολογίας Γεωργίου Μπακαλάκη και συνεχίστηκε με πολύ εντατικούς ρυθμούς από το 1970 ως σήμερα, χάρη στις προσπάθειες του Ομ. Καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Δημήτριου Παντερμαλή και των συνεργατών του.
dion_6
Το αρχαίο Δίον: Το Δίον της Πιερίας υπήρξε η ιερή πόλη του μακεδονικού βασιλείου με το τέμενος του Ολυμπίου Διός να αποτελεί το κέντρο της θρησκευτικής ζωής και τον χώρο προβολής των μακεδόνων βασιλέων. Στα τέλη του 5ου αι. π.Χ., χάρη στην πρωτοβουλία του βασιλιά Αρχέλαου, καθιερώθηκαν τα «εν Δίω Ολύμπια», πολυήμεροι αθλητικοί και σκηνικοί αγώνες προς τιμήν του Διός και των Μουσών, γεγονός που συνέβαλε στην πανελλήνια αναγνώριση του πιερικού ιερού.
Η στρατηγική θέση του Δίου στις βορειοανατολικές υπώρειες του Ολύμπου, σε μικρή απόσταση από την ακτή, με ένα πλωτό ποτάμι, τον Βαφύρα, να ρέει ανατολικά του, και με τον έλεγχο του περάσματος από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία, οδήγησε τον Κάσσανδρο, στα τέλη του 4ου αι. π.Χ., να οχυρώσει την πόλη με ένα στιβαρό περίβολο.
dionepaylisdionysoy
Ο Φίλιππος Β΄ και ο Μέγας Αλέξανδρος οργάνωναν στο Δίον επινίκιες πανηγύρεις και προσέφεραν μεγαλοπρεπείς θυσίες και πλούσια αφιερώματα προς τιμήν του Ολυμπίου Διός και των Μουσών.
dion_7
Τα πλεονεκτήματα της θέσης και η ιστορία του τόπου υπήρξαν τα κίνητρα για να ιδρύσει ο Οκταβιανός Αύγουστος στο Δίον ρωμαϊκή αποικία μετά τη νίκη του στο Ακτιο το 32/31 π.Χ. Η πόλη γνώρισε μεγάλη άνθηση κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους.
dion_museum_guided_tour
Τέλος, κατά την Ύστερη Αρχαιότητα, με την επικράτηση του Χριστιανισμού, το Δίον έγινε έδρα επισκόπου και αποτέλεσε σημαντικό αστικό κέντρο της Πιερίας.
Δείτε το βίντεο από το αρχαίο Δίον
Η έκθεση
«ΔΙΟΝ: θεοί και θνητοί στον Ολυμπο», με την επιμέλεια του Δημήτρη Παντερμαλή
Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης: Olympic Tower, 5η Λεωφόρος, Μανχάταν, Νέα Υόρκη
Διαρκεί: ως 18 Ιουνίου
 
Top