Η αδυναμία αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό δεν πλήττει μόνο τις ελληνικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τον “έξω κόσμο”, αλλά και τα ζώα του Αττικού Πάρκου.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσυέρ δεν είναι εφικτή η εισαγωγή εξειδικευμένων τροφών και συμπληρωμάτων που δεν παράγονται στην Ελλάδα με αποτέλεσμα τα αποθέματα να διαρκούν για μόλις δύο εβδομάδες. Για παράδειγμα τα δελφίνια, οι φώκιες και τα διάφορα θαλασσοπούλια καταναλώνουν κατεψυγμένες ρέγκες που εισάγονται από την Ολλανδία, ενώ οι μυρμηγκοφάγοι τρώνε κάθε χρόνο ένα τόνο σκουληκιών γερμανικής προέλευσης.

Υπό αυτές τις περιστάσεις, ο Λεσυέρ πειραματίζεται ταΐζοντας για παράδειγμα τους ρινόκερους με συμπληρώματα διατροφής αλόγων που παράγονται στην Ελλάδα.

Στο Αττικό Πάρκο φιλοξενούνται 2.200 ζώα από 345 είδη.

—Στην εποχή των Capital Controls

Το πρόβλημα προέκυψε στις 7 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά την επιβολή των capital controls στις 29 Ιουνίου. Τότε ο Λεσυέρ ενημερώθηκε από τους προμηθευτές ότι έπρεπε πλέον να εξοφλεί προκαταβολικά τις παραγγελίες του. Οι προμηθευτές δέχτηκαν τελικά να κάνουν εξαίρεση, όμως οι τράπεζες ήταν κλειστές.

Η κατάσταση δεν έχει διορθωθεί μετά το άνοιγμα των τραπεζών αφού η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δεν έχει εγκρίνει το αίτημα του επιχειρηματία να εξοφλεί τους προμηθευτές με έμβασμα.  Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά διότι απαιτείται και ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την αποστολή των ζωοτροφών.

Σύμφωνα με τον Λεσυέρ, η κρίση έχει πλήξει σοβαρά τον μοναδικό ζωολογικό κήπο της Αθήνας αφού οι επισκέπτες έχουν μειωθεί και την τελευταία τριετία η επιχείρηση είναι ζημιογόνος.

Την κατάσταση αναμένεται να επιδεινώσει η αύξηση του ΦΠΑ των εισιτηρίων στο 23%.

«Προσπαθούμε να μην κάνουμε μειώσεις ή απολύσεις, ωστόσο η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους» λέει ο Λεσυέρ.

Πέρα από τη γνωστή θέση της ιστοσελίδας πάνω στους ζωολογικούς κήπους και την αιχμαλωσία της άγριας ζωής, ας ελπίσουμε ότι επιχείρηση, εργαζόμενοι και ζώα θα βγουν αλώβητοι από την οικονομική κρίση.

econews
 
Top