Το πραγματικό ερώτημα για την Ελλάδα... αφορα το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του χρέους και όχι τη συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, υπογραμμίζει ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του ιστολόγιο, ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζει το δημοσίευμα των Financial Times, βάσει του οποίου το ΔΝΤ εκφράζει επιφυλάξεις για τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα.

«Το μείζον ζήτημα δεν συνίσταται στο εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στη συμφωνία» αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.

Άλλωστε, διευκρινίζει, το εν λόγω θέμα μπορεί εύκολα να επιλυθεί μέσω μίας τρίτης - οδού, όπως η παροχή τεχνικής βοήθειας στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Αντίθετα, συνεχίζει, το πραγματικό πρόβλημα αφορά το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Πολύ φοβάμαι, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποδειχθεί πολύ μικρή» προειδοποιεί χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Μάλιστα, καταλήγοντας, τονίζει ότι η λιτότητα, όπου θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την αναδιάρθρωση του χρέους, θα αποδειχθεί - σε μεγάλη κλίμακα - καταστροφική.
 
Top