Ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι μια από τις αδιαπραγμάτευτες αξίες του ανθρώπου.
Η σωστή και ευσυνείδητη οικολογική συμπεριφορά ξεκινάει από την καθημερινότητα, δηλαδή από το σπίτι μας και επεκτείνεται στο αστικό μας περιβάλλον. Για αυτό ο καθένας μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον από το σπίτι του ή στην καθημερινότητά του, να ενεργήσει δηλαδή ως ένας «πράσινος εθελοντής».
Η σωστή και ευσυνείδητη οικολογική συμπεριφορά ξεκινάει από την καθημερινότητα, δηλαδή από το σπίτι μας και επεκτείνεται στο αστικό μας περιβάλλον. Για αυτό ο καθένας μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον από το σπίτι του ή στην καθημερινότητά του, να ενεργήσει δηλαδή ως ένας «πράσινος εθελοντής».
Η οικολογική συνείδηση φαίνεται από τον τρόπο που καταναλώνουμε το νερό μέχρι από τα ποια σκουπίδια «βγαίνουν» από το σπίτι μας και τί ανακυκλώνουμε. Η οικολογική συνείδηση αρχίζει από μέσα μας, αρχίζει από εμάς.
Η – κινουμένων σχεδίων – ταινία μικρού μήκους GOING GREEN, φέρει την υπογραφή του Thiago S. Aranha, ο οποίος την δημιούργησε για το Ψηφιακό Κινηματογραφικό Κέντρο ΜΑ του London Metropolitan University με σκοπό να μας αφυπνίσει ακριβώς σ’αυτόν τον τομέα.
Μας παρουσιάζει, λοιπόν, τη ζωή ένος φαναριού δρόμου μιας τεράστιας μεγαλούπολης, που μετά από την αιφνιδιαστική επίσκεψη κάποιων πουλιών, επιμένει να γίνεται συνεχώς «πράσινο» όταν όλα τα άλλα φανάρια γύρω του γίνονται «κόκκινα» για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Δείτε το βίντεο..
10 Απλοί, καθημερινοί τρόποι για να γίνεις κι εσύ «ΠΡΑΣΙΝΟΣ»:
Διαβάστε τους παρακάτω τρόπους και προσπαθήστε να εφαρμόσετε όσους μπορείτε. Μετά από λίγο καιρό, η «προσπάθεια» θα γίνει συνήθεια.
1) Αντικαταστήστε τις συμβατικές σας λάμπες με λάμπες χαμηλής ηλεκτρονικής κατανάλωσης, θα εξοικονομήσετε χρήματα και ενέργεια.
2) Ανακυκλώστε, μην ξεχνάτε τους μπλε κάδους. Αυτοί είναι οι χρηστικοί κάδοι, οι συμβατικοί είναι «άχρηστοι». Αν ανακυκλώνετε μόνο τα μισά από τα απορρίμματα του σπιτιού σας θα εξοικονομήσετε περίπου 1.000 kilograms διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.
3) Κλείνετε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές, από την οθόνη του υπολογιστή μέχρι την τηλεόραση και το DVD player.
4) Χρησιμοποιήστε λιγότερο ζεστό νερό είτε εγκαθιστώντας ένα ντους χαμηλής ροής είτε πλένοντας τα ρούχα σας με χλιαρό νερό.
5) Προσπαθήστε να αγοράζετε προϊόντα για το σπίτι με όσο το δυνατόν λιγότερο περιτύλιγμα, αποφύγετε δηλαδή νάιλον, «φορτωμένες» πλαστικές συσκευασίες, κ.ά
6) Μην χρησιμοποιείτε τις σακούλες των σούπερ μάρκετ για σακούλες απορριμμάτων. Μπορείτε να βάλετε έναν ειδικό κάδο σπίτι και να τον αδειάζετε είτε στον κάδο ανακύκλωσης είτε σε συμβατικό κάδο.
7) Ρυθμίστε το θερμοστάτη σας κατά δύο βαθμούς κελσίου λιγότερους το χειμώνα και κατά δύο βαθμούς περισσότερο το καλοκαίρι.
8) Αν διαπιστώνετε ότι στην πολυκατοικία σας γίνεται σπατάλη στο νερό ή στο ηλεκτρικό να το επισημάνετε στη συνέλευση των ενοίκων. Μην αφήνετε τα φώτα της πολυκατοικίας σας αναμμένα.
9) Να μοιράζεστε με τους φίλους σας –και οι γονείς κυρίως με τα παιδιά τους- πληροφορίες σχετικά με την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Μην ντρέπεστε να τους κάνετε «φιλικές» παρατηρήσεις.
10) Όσοι διαθέτετε έστω και ελάχιστα τετραγωνικά μπαλκονιού προσπαθήστε να διατηρήσετε όσες γλάστρες μπορείτε. Τα φυτά είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας καθώς απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα.
Πηγή