«Η πολιτική ευθύνη για το πάρτι στην Υγεία είναι δεδομένη και έχει συγκεκριμένο πολιτικό ονοματεπώνυμο (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ)», τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στην "Αυγή της Κυριακής", σημειώνοντας ότι η μάχη κατά τη διαφθοράς στην Υγεία θα είναι σκληρή και διαρκής.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρει ότι «αυτό που οφείλουμε να διερευνήσουμε μέσω της Εξεταστικής είναι αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς λειτουργούς και όχι για να ενοχοποιήσουμε συγκεκριμένους πολιτικούς, αλλά για να ανατρέψουμε το κοινωνικό κλίμα περί "ασυλίας" του πολιτικού συστήματος και κυρίως για να εντοπίσουμε τους μηχανισμούς και τα θεσμικά ελλείμματα που συνέβαλλαν στη σπατάλη και τη διαφθορά, "θωρακίζοντας" έτσι το σύστημα Υγείας».
Ως προς το τι περιμένει η κυβέρνηση μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής, ο κ.Ξανθός τονίζει ότι αυτό είναι «η ανάδειξη των "διαδρομών" της συναλλαγής με επιχειρηματικά συμφέροντα και της μετατροπής του Συστήματος Υγείας σε μηχανισμό πελατειακής διαχείρισης της εξουσίας, και φυσικά του ιδιαίτερου ρόλου καθενός που από τη θέση του συνέβαλε, συγκάλυψε ή ανέχτηκε αυτό το πάρτι».
«Θεωρούμε ότι η διαδικασία της Εξεταστικής θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αποκαλυπτική και πολλαπλώς "ευεργετική" και "εξυγιαντική" τόσο για το σύστημα Υγείας όσο και για το πολιτικό σύστημα», σχολιάζει.
Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, ο κ. Ξανθός μιλάει για την επόμενη μέρα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), την κάλυψη των ανασφάλιστων και την αντιστροφή της παθητικής ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας, και τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Ο υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι το πολιτικό σήμα που στέλνει το υπουργείο και η κυβέρνηση είναι ότι «η γραμμή της συρρίκνωσης του ΕΣΥ και της αποδιοργάνωσης της δημόσιας περίθαλψης τέλειωσε». «Αποδεικνύουμε», τονίζει, «ότι δεν μας ενδιαφέρει η σκανδαλολογία, αλλά τα μέτρα εφαρμοσμένης πολιτικής που αντιμετωπίζουν τον "πυρήνα" του προβλήματος» και πως οι νομοθετικές αλλαγές στις προμήθειες, στο φάρμακο, στη διοίκηση του συστήματος Υγείας, είναι αναγκαίες, θέτουν ένα νέο πλαίσιο διαφανούς διακυβέρνησης που λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά δεν μεταβάλλουν αυτόματα το τοπίο.
«Ξέρουμε ότι η μάχη κατά της διαφθοράς στην Υγεία θα είναι σκληρή, διαρκής και ιδιαίτερα συγκρουσιακή, ακριβώς γιατί τα συμφέροντα και οι αντιστάσεις τους είναι πολύ ισχυρά», αναφέρει, για να τονίσει ότι «όμως και η πολιτική μας βούληση είναι πολύ ισχυρή, γιατί είμαστε αφοσιωμένοι στο πολιτικό σχέδιο της αναβάθμισης και "ηθικοποίησης" της δημόσιας περίθαλψης, γιατί είμαστε άνθρωποι που δεν έχουμε οργανική σχέση με το πάρτι στο σύστημα Υγείας, γιατί έχουμε δώσει "δείγματα γραφής", όχι μόνο τα τελευταία 2 χρόνια, και γιατί, τέλος, έχουμε την απαραίτητη αξιοπιστία απέναντι στους τίμιους και αξιοπρεπείς ανθρώπους του συστήματος Υγείας».
Σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία στην Πρωτοβάθμια Υγεία που έχει χαρακτηρίσει ως "μεταρρυθμιστική τομή", ο υπουργός επισημαίνει: «από ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα με έμφαση στη θεραπεία, επιχειρούμε την αναδιοργάνωσή του με επίκεντρο την ΠΦΥ και με έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στη βιο-ψυχο-κοινωνική προσέγγιση της αρρώστιας, στην οικογενειακή ιατρική, στην κοινοτική φροντίδα, στις δράσεις προστασίας της δημόσιας Υγείας».
Σχηματικά, εξηγεί ότι «είναι μια μετάβαση από ένα μοντέλο αρρύθμιστης αγοράς υπηρεσιών (με δημόσια και ιδιωτική χρέωση), σε ένα μοντέλο σχεδιασμένης και ολιστικής φροντίδας, με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα υγείας και τις νέες αποκεντρωμένες δομές (ΤΟΜΥ) που εξασφαλίζουν εγγύτητα προς τους πολίτες, προσωπική σχέση με τους επαγγελματίες υγείας και συνέχεια στη φροντίδα». Φιλοδοξία του υπουργείου είναι οι ΤΟΜΥ να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ