Θέμα για τον Έσπεν Άιντα, ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, θέτει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στην επιστολή του με ημερομηνία 7 Απριλίου 2017, ο κ. Κοτζιάς καταγγέλλει πως ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού «ενεργεί για την προώθηση του τουρκικού αιτήματος για την εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Κοτζιάς εκθέτει τους προβληματισμούς του για την αποστολή Άιντα, ο οποίος, όπως σημειώνεται, «υπερβαίνει τους όρους εντολής που του έχουν δοθεί, λειτουργώντας υπέρ της τουρκικής πλευράς».

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμη ότι ο κ. Έσπεν Άιντα παραπλανεί τους διεθνείς παράγοντες, διαδίδοντας ότι επί του θέματος των τεσσάρων ελευθεριών υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ισχυριζόμενος πως οι διαφωνίες εντοπίζονται σε πολιτικό επίπεδο, παραπέμποντας τους συνομιλητές του στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Μαρτίου ο κ. Κοτζιάς, σε ομιλία του στη Λευκωσία, είχε χαρακτηρίσει - χωρίς να τον κατονομάσει - τον κ. Άιντα, ως «λομπίστα» της Τουρκίας.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα, τονίζει ότι «υπάρχουν περιπτώσεις που η Λευκωσία δεν είναι ικανοποιημένη από τις δημόσιες δηλώσεις του Έσπεν Άιντα». Ο κ. Χριστοδουλίδης δηλώνει ότι η εμμονή της Άγκυρας στην αξίωση για εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Τούρκους υπηκόους, μετά την επίλυση του Κυπριακού, «έχει μολύνει το κλίμα των διαπραγματεύσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Top