Τις γνώσεις τους στους υπολογιστές και την πρόσβασή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ φαίνεται πως "αξιοποίησαν" υπάλληλοί στο υποκατάστημα Αιγάλεω, ωστόσο αντί να... πιάσουν την καλή όπως -κατά την κατηγορία- σκόπευαν,
θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, με το υπ' αριθμ. 576/2017 βούλευμά του, έκρινε ότι συνολικά επτά κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη κατά περίσταση για τα αδικήματα της απάτης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, της εγκληματική οργάνωσης, της ψευδούς βεβαίωσης και άλλων. Παράλληλα, αποφάσισε σε βάρος των δύο βασικών κατηγορουμένων να μην γίνει κατηγορία για την πράξη της πλαστογραφίας μετά χρήσεως από κοινού κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Σύμφωνα με την κατηγορία, οι τελευταίοι, με την ιδιότητα του υπαλλήλου του ΙΚΑ, φέρονται να ζημίωσαν το υποκατάστημα του Αιγάλεω κατά περίπου 160.000 ευρώ, καθώς είχαν βρει τον τρόπο να παρεμβαίνουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να εκδίδουν εκατοντάδες παραστατικά προς όφελός τους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, στα περισσότερα από 200 παραστατικά που αφορούσαν ιατρικές δαπάνες και περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι συμπλήρωναν τα IBAN τραπεζικών λογαριασμών που έφεραν ως δικαιούχους συγγενικά τους, αλλά και άγνωστα σε αυτούς, πρόσωπα.
Όταν πλέον, ερχόταν η ώρα της τελικής καταβολή των ποσών, οι ίδιοι φέρονται, μέσω υπολογιστή, να άλλαζαν τα ΙΒΑΝ με τα δικά τους, κι έτσι τα χρήματα να καταλήγουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Στη συνέχεια δε, αφού είχε πια ολοκληρωθεί η συναλλαγή έμπαιναν, κατά την κατηγορία, στο σύστημα και διόρθωναν τον αριθμό των τραπεζικών λογαριασμών, βάζοντας ξανά αυτόν που αναγραφόταν στο αντίστοιχο παραστατικό.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι δύο "πρωταγωνιστές" της υπόθεσης, οι οποίοι είχαν προφυλακιστεί μετά τις απολογίες τους, πλέον θα αφεθούν ελεύθεροι. Το δικαστικό συμβούλιο δεν υιοθέτησε την εισήγηση της αντεισαγγελέως Εφετών Αικατερίνης Πιστόλη, η οποία ζήτησε να διατηρηθεί η προσωρινή κράτησή τους, αλλά αποφάσισε την αντικατάστασή της με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, μία φορά το μήνα.

Αν και βαριά ασθενείς, δεν έλειψαν από τη δουλειά

Ένας εργαζόμενος στη Βουλή των Ελλήνων, μία κομμώτρια και μία καθηγήτρια είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις, όπου το υποκατάστημα Αιγάλεω τους θεωρούσε ασθενείς, ενώ οι ίδιοι φαίνεται πως... έσφυζαν από υγεία! Όπως προκύπτει από το βούλευμα, δεν ήταν λίγες οι φορές, όπου τα παραστατικά παρουσίαζαν μία τελείως διαφορετική εικόνα της υγείας του ασθενή σε σχέση με την πραγματικότητα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ασφαλισμένοι εμφανίζονταν στο σύστημα του ΙΚΑ να πάσχουν από σοβαρότατα προβλήματα υγείας και την ίδια στιγμή να εργάζονται κανονικά, δίχως να έχουν λάβει την απαραίτητη άδεια ασθενείας. Αντίστοιχα, από το σύστημα προέκυπταν ασφαλισμένοι να έχουν αιτηθεί και λάβει έγκριση για πολλά και διαφορετικά φαρμακευτικά είδη και επιθέματα σε χρονικό διάστημα μικρότερο από όσο οριζόταν από τον κανονισμό.
Έτσι, εμφανίζεται ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, μέσα σε διάστημα ενός περίπου έτους, να λαμβάνει ένα προσθετικό μέλος, δύο κηδεμόνες -κανονικά καθε ένας εξ αυτών αντικαθίστανται μόνο με την πάροδο 18 μηνών- αλλά και ένα μηχάνημα ορθοστάτισης και βάδισης, το οποίο χορηγείται σε ασθενείς με παραπληγία ή τετραπληγία.
Οι κατηγορούμενοι από την πλευρά τους, αρνούνται τις σε βάρος τους κατηγορίες, ενώ οι δύο βασικοί εμπλεκόμενοι της υπόθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν αποδεχθεί μέρος των πράξεων που τους αποδόθηκαν στο πλαίσιο της ανάκρισης.
http://news247.gr
 
Top