Στους τρεις βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, τους οποίους αν κάποιος απομακρύνει έχει κατά 86% λιγότερες...
πιθανότητες να προσβληθεί από την ασθένεια, κατέληξαν οι επστήμονες.
Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής «Feinberg» του Πανεπιστημίου «Northwestern» στο Σικάγο, ανέλυσαν στοιχεία από τέσσερις καρδιολογικές μελέτες, που είχαν γίνει στις ΗΠΑ, την περίοδο 1948-87.
Την περίοδο 2007-2008 εντόπισαν ιατρικά αρχεία για πάνω από 19.000 άνδρες και γυναίκες, των οποίων η καρδιακή υγεία είχε αξιολογηθεί σε ηλικία 45 ετών. Επίσης, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση επιπλέον 24.000 άτομα, των οποίων η καρδιακή υγεία αξιολογήθηκε όταν ήταν 55 ετών.
Καρδιακή ανεπάρκεια ανέπτυξαν σχεδόν 1.700 άτομα που είχαν ελεγχθεί σε ηλικία 45 ετών και σχεδόν 3.000 εξ όσων εξετάστηκαν σε ηλικία 55 ετών.
Όμως, οι άνδρες που ήταν ελεύθεροι υπέρτασης, διαβήτη και παχυσαρκίας στα 45, κατάφεραν να μην εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκειας για επιπλέον 11 χρόνια, συγκριτικά με όσους είχαν και τις τρεις ιατρικές παθήσεις. Οι γυναίκες είχαν πλεονέκτημα 15 ετών.
Κατά μέσο όρο, άνδρες και γυναίκες χωρίς κανέναν εκ των συγκεκριμένων τριών παραγόντων κινδύνου έζησαν κατά μέσο όρο 35 και 38 χρόνια περισσότερο, αντίστοιχα, χωρίς να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια.
Όμοιες τάσεις καταγράφηκαν και στα άτομα που είχαν υποβληθεί σε καρδιολογική αξιολόγηση σε ηλικία 55 ετών.
Από τους τρεις παράγοντες κινδύνου, ο διαβήτης φάνηκε ότι έχει την σημαντικότερη επίδραση. Εκείνοι χωρίς διαβήτη σε ηλικία 45 ετών έζησαν εννέα με έντεκα χρόνια περισσότερο χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια, συγκριτικά με τους πάσχοντες από τη νόσο.
«Η μελέτη παρέχει επιπλέον αποδείξεις για την αξία ενός υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς μπορεί να προλάβει την εκδήλωση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και της υπέρτασης και έτσι να μειωθεί ουσιαστικά ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου μετέπειτα στη ζωή του ατόμου» σχολιάζει ο Δρ Τζον Γουίλκινς, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο «Northwestern» και εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JACC: Heart Failure.