Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Ιταλία. Το δημοψήφισμα θα γίνει την Κυριακή και η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει προσωρινά τις αγορές των ιταλικών κρατικών ομολόγων, εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού της χώρας.

Ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση καταγράφονται έντονες ρευστοποιήσεις στα ιταλικά κρατικά ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πολιτικής αναταραχής. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να επικρατήσει το στρατόπεδο του «Όχι», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει εκτός πρωθυπουργίας τον Ματέο Ρέντσι.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα των μηνιαίων αγορών ομολόγων ύψους 80 δισεκ. ευρώ για να αντισταθμίσει την όποια άμεση, περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μετά το δημοψήφισμα, καθησυχάζοντας τις αγορές και στηρίζοντας τα ομόλογα, σύμφωνα με τέσσερις πηγές από την κεντρική τράπεζα που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Οι πηγές προσέθεσαν ότι το πρόγραμμα είναι αρκετά ευέλικτο για να επιτρέπει την προσωρινή αύξηση των αγορών ιταλικών ομολόγων και ότι μια τέτοια κίνηση δεν χρειάζεται απαραίτητα την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που συνεδριάζει στις 8 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει εάν θα επεκτείνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και μετά τον Μάρτιο.

Ωστόσο τόνισαν ότι κάτι τέτοιο θα περιοριστεί χρονικά σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να αντισταθμιστεί η όποια άμεση αστάθεια στην αγορά, διότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη και όχι για να αντιμετωπίζει κρίσεις σε μεμονωμένες χώρες.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν η Ιταλία ή οι τράπεζές της χρειαστούν μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη, η Ρώμη θα πρέπει να υποβάλει επίσημο αίτημα για βοήθεια.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο καταλαβαίνει ότι υπάρχει κάποιο περιθώριο για βοήθεια προς την Ιταλία, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, εάν χρειαστεί. Το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έχει ενσωματωμένη ευελιξία», δήλωσε μία από τις πηγές. «Το βασικό είναι ότι η ΕΚΤ πρέπει να πεισθεί ότι η αστάθεια μπορεί να ξεπεραστεί με τη χρήση αυτής της ευελιξίας».

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

 
Top