Tην ανακοίνωση έκανε σήμερα σήμερα ο ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ακόμη και να επιτευχθεί μια συμφωνία τα παιδιά στη χώρα θα συνεχίσουν να κινδυνεύουν...
Η κυβέρνηση και οι αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) βρίσκονται ίσως πιο κοντά από ποτέ στην υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Κούβα, τις οποίες άρχισαν στα τέλη του 2012.
Αν επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία αυτή θα σημάνει το τέλος του πολέμου που διαρκεί τώρα περισσότερο από μισό αιώνα, αλλά "ακόμη κι αν υπογραφεί μια ειρηνευτική συμφωνία αύριο, τα παιδιά θα συνεχίσουν να κινδυνεύουν από κάθε είδους παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησής τους, των ναρκών και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης", σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ρομπέρτο Ντε Μπερνάρντι, εκπρόσωπος της Κολομβίας στη UNICEF.
"Αν τα παιδιά αυτά δεν λάβουν την υλική και ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται, οι προοπτικές για μια ειρήνη που θα διαρκέσει θα εξακολουθήσουν να είναι απατηλές", σημείωσε.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες και η μονομερής εκεχειρία που κήρυξαν οι FARC τον Ιούλιο του 2015 οδήγησαν σε μια μείωση του αριθμού των παιδιών που εκτοπίζονται και αυτών που τραυματίζονται ή σκοτώνονται από νάρκες, επισημαίνει η UNICEF στην πιο πρόσφατη έκθεσή της. Ωστόσο, παρά τις ειρηνευτικές προσπάθειες, ένας μέσος όρος περισσότερων από 6.000 παιδιών το μήνα ξεριζώνονταν από τις εστίες τους μεταξύ του 2013 και του 2015, σύμφωνα με την έκθεση.
Εξάλλου τα παιδιά αναλογούν σε ένα από τα τρία επισήμως καταγεγραμμένα θύματα του πολέμου στη χώρα, τα οποία ανέρχονται σε 7,8 εκατομμύρια. Επίσης σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία σχεδόν 45.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 8.000 έχουν εξαφανιστεί από το 1985 στη χώρα.
"Κανένα παιδί σήμερα στην Κολομβία δεν ξέρει πώς είναι να ζεις σε μια χώρα που έχει ειρήνη. Είναι καιρός να αλλάξουν σελίδα", σημειώνει ο Ντε Μπερνάρντι. Τα παιδιά των ιθαγενών και των Αφροκολομβιανών που ζουν σε περιοχές στις οποίες υπάρχει σύγκρουση, κυρίως στις μεθοριακές περιοχές και τις επαρχίες της ζούγκλας, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τη UNICEF.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, στις τάξεις των FARC υπάρχουν 2.000 παιδιά στρατιώτες. Τα παιδιά εκπαιδεύονται να πολεμούν, να χρησιμοποιούν χειροβομβίδες και να τοποθετούν αυτοσχέδιες νάρκες, ενώ τα κορίτσια χρησιμοποιούνται ως σκλάβες για σεξουαλική εκμετάλλευση και υποβάλλονται σε υποχρεωτικές αμβλώσεις, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τον Απρίλιο του 2015, οι FARC επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να απελευθερώσουν τα παιδιά που πολεμούν στις τάξεις τους, αλλά δεν διευκρίνισαν ούτε πότε ούτε τις περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί αυτό. "Η απελευθέρωση των ανηλίκων κάτω των 18 ετών από τις ένοπλες ομάδες δεν θα πρέπει να εξαρτάται από την έκβαση των συνομιλιών για μια ειρηνευτική συμφωνία", υπογραμμίζει εξάλλου η UNICEF στην έκθεσή της.
Τα τελευταία τρία χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, τουλάχιστον 180 παιδιά, κυρίως κορίτσια, έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας στα χέρια των εμπόλεμων ομάδων, προσθέτει. "Η σεξουαλική βία είναι τόσο πολύ διαδεδομένη στην Κολομβία που το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση ακόμη και μετά την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας", καταλήγει η έκθεση της UNICEF.