Οι συγκεκριμένες οργανώσεις ζήτησαν από τον κ. Ολάντ να συμβάλει έτσι ώστε να βελτιωθούν οι μηχανισμοί παροχής στήριξης και βοήθειας.
«Έχουμε την εντύπωση ότι μας ακούνε, ωστόσο δεν καταγράφεται συγκεκριμένη πρόοδος», δήλωσε ο Εμανουέλ Ντομενάς, ένας επιζών του μακελειού στο Μπατακλάν και αντιπρόεδρος της οργάνωσης «13η Νοεμβρίου: αδελφοσύνη και αλήθεια».
Πρόεδρος στην ίδια οργάνωση, ο Ζορζ Σαλέν, πατέρας μιας γυναίκας που σκοτώθηκε στο Μπατακλάν, απαρίθμησε τα «σοβαρά προβλήματα» που αντιμετώπισαν τα θύματα και οι οικογένειές τους: στην ταυτοποίηση των σορών, την υποστήριξη των θυμάτων, την καταβολή αποζημιώσεων, την πληροφόρηση, το συντονισμό μεταξύ των διοικητικών υπηρεσιών και την ανάληψη των δαπανών για την πρόσληψη δικηγόρων ή την παροχή ιατρικής και ψυχολογικής βοήθειας.
«Είναι απόλυτα απαραίτητο να υπάρχει μια διάθεση στο ανώτατο επίπεδο» επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους δεσμεύτηκε να συναντηθεί εκ νέου με τις οργανώσεις «πριν από το καλοκαίρι, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με την πρόοδο των μηχανισμών».
«Αναμένουμε να δούμε την υλοποίηση, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή επίσημες εγγυήσεις», παρατήρησε ο Σαλέν.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ζαν-Ζακ Ουρβοάς, που ήταν παρών στη συνάντηση, αναφέρθηκε στη σύλληψη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες του Σαλάχ Αμπντεσλάμ και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να «αποτραπεί ο κίνδυνος να αυτοκτονήσει», ώστε να «μπορέσει να δικαστεί».
Να σημειωθεί πως ο Φρανσουά Ολάντ είχε ήδη συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων που στοίχισαν την ζωή σε 130 ανθρώπους και είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι την 13η Νοεμβρίου. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που έκανε δεκτές τις οργανώσεις στο πλαίσιο μιας επίσημης συνάντησης που διήρκησε μιάμιση ώρα στο προεδρικό μέγαρο και πραγματοποιήθηκε ενώ η Γαλλία αναμένει την έκδοση του Αμπντεσλάμ.
«Θα χρειαστεί μία εβδομάδα, (θα χρειαστούν) δύο εβδομάδες ή τρεις εβδομάδες, αλλά θα έλθει στην χώρα και θα μπορέσουμε να του υποβάλουμε ερωτήσεις» τόνισε ο Ζαν Ρεϊνάρ, δικηγόρος των θυμάτων των επιθέσεων στο Μπατακλάν.
«Κι αυτό είναι συγκλονιστικό, διότι θα δικαστεί, (θα υπάρξει) ένα εδώλιο και κάποιος θα καθίσει σε αυτό», σημείωσε.