Το 40% των παιδιών πλήττει η τερηδόνα στην Ελλάδα, ενώ στους ενήλικες το 80% χρήζει οδοντιάτρου, που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να πληρώσει, δηλώνει...


 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κατσίκης, στο Πρακτορείο FM.
Η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο τείνει να εκλείψει για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ πολύς κόσμος προτιμά για οικονομικούς λόγους να βγάλει ένα πολύτιμο δόντι, από το να προβεί σε ιατρικές εργασίες που πιθανώς θα το έσωζαν, σύμφωνα με τον κ. Κατσίκη, ο οποίος επισημαίνει ακόμη, ότι η τερηδόνα ξεπερνά το 50% σε απομακρυσμένες περιοχές και σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, η στοματική υγεία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγείας ενός ατόμου κι αυτό γιατί μέσα από το στόμα ο οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει 1.200 νοσήματα, τα οποία δίνουν πρόωρες εκδηλώσεις, με πρωταρχικό τον καρκίνο του στόματος.
Το ποσοστό των Ελλήνων που προσέρχονται προληπτικά στον οδοντογιατρό είναι πολύ μικρό και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ο Έλληνας πάει στον οδοντίατρο όταν πονάει ή όταν έχει έντονο αισθητικό πρόβλημα, λέει ο κ. Κατσίκης κι εξηγεί: «Ενώ παλιά είχαμε μία προσέλευση γύρω στο 50% για προληπτικούς λόγους, αυτό το ποσοστό τείνει να εκλείψει. Μάλιστα ο κόσμος, επειδή δεν είναι σε θέση να πληρώσει, γιατί πληρώνει εξολοκλήρου, προτιμά να βγάλει ένα πολύτιμο δόντι, για να απαλλαγεί από τον πόνο, παρά να προβεί σε άλλες ιατρικές πράξεις, που ενδεχομένως θα σώζαν το δόντι.
«Στα παιδιά από μελέτες που έχουμε κάνει στα σχολεία, η τερηδόνα πλήττει το 40%. Στους ενήλικες ωστόσο, αν στα προβλήματα τερηδόνας προστεθούν και νόσοι του περιοδοντίου, όπως οι ουλίτιδες, που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, το ποσοστό των στομάτων με παθήσεις φτάνει στο 80%. Δηλαδή επί της ουσίας ένα 20% των Ελλήνων δεν έχει ανάγκη από οδοντίατρο».
Το πρόβλημα δε, είναι σαφώς μεγαλύτερο σε απομακρυσμένες περιοχές, από τα αστικά κέντρα και σε περιοχές με χαμηλά κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. «Σύμφωνα με μελέτες που έχουμε κάνει, επειδή έχουμε δομήσει τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας από πλευράς οδοντιατρικής, σε περιοχές χαμηλού κοινωνικού οικονομικού επιπέδου και με δημογραφικά πολλές φορές κριτήρια, όταν είναι απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχει πρόσβαση σε γιατρούς, η τερηδόνα ξεπερνά το 50%».
Στην πρωτοβάθμια φροντίδα θεωρείται απαραίτητη η παρουσία του οδοντιάτρου, καθότι το στόμα είναι καθρέφτης της γενικότερης υγείας, τονίζει ο κ. Κατσίκης: «Τα χαλασμένα δόντια μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην καρδιά, τα νεφρά, να δημιουργήσουν προβλήματα που μπορεί να υποτιμούμε και συναρτώνται με τη σύγκλιση, τη μάσηση και τη λειτουργία τους. Πχ όταν χαθούν πολύτιμα δόντια απορρυθμίζεται το μασητικό μας σύστημα, το οποίο είναι σημαντικό. Και κυρίως ο οδοντίατρος μέσα από το στόμα, μπορεί να διαγνώσει 1.00 νοσήματα, τα οποία δίνουν πρόωρες εκδηλώσεις, με πρωταρχικό τον καρκίνο του στόματος».
Ο κ. Κατσίκης μέσα από το Πρακτορείο FΜ κάνει έκκληση στην Πολιτεία να «σκύψει» σοβαρά στο πρόβλημα της στοματικής υγείας: «Στην Ελλάδα, επειδή δεν έχουμε ασφαλιστικό σύστημα και ο ασθενής καλείται να καταβάλει εξολοκλήρου τη δαπάνη, έχουμε αυτήν τη στιγμή τεράστιο πρόβλημα, με την κρίση, η οποία έχει επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τους δείκτες στοματικής υγείας. Σε χώρες του εξωτερικού που υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση, να πάρουμε παράδειγμα πολύ προηγμένες χώρες, που δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε, εάν ο πολίτης δεν κάνει την ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο, δεν τον δέχονται να τον ασφαλίσουν. Η πρότασή μας είναι η πολιτεία να μην κωφεύει, αλλά να "σκύψει" σοβαρά στο πρόβλημα της στοματικής υγείας, δεδομένου ότι η στοματική υγεία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγείας ενός ατόμου».

 
Top