Τα Τέμπη από τη μία πλευρά πάντως και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ από την άλλη αποτελούν τις δύο πιο εμβληματικές υποθέσεις αυτής της περιόδου που επιβεβαιώνουν ανάγλυφα και για πολλοστή φορά ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Εκτός των άλλων άλλωστε έχουν κοινό παρoνομαστή την κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης των ποινικών ευθυνών σε επίπεδο κορυφής αφενός για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα και αφετέρου για την κατασπατάληση και το πλιάτσικο των δισεκατομμυρίων από τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα εικονικά βοσκοτόπια ανά την Ελλάδα.
Οι κυβερνητικοί μηχανισμοί έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια να αφαιρέσουν από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το έγκλημα των Τεμπών που οι εξελίξεις περί αυτό και οι πρωτοφανείς λαϊκές κινητοποιήσεις κατά τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς έφεραν τη ΝΔ στα δημοσκοπικά τάρταρα. Αν και το τελευταίο διάστημα επήλθε μια σταθεροποίηση στα γαλάζια ποσοστά, δεν δείχνει αρκετή για να γεμίσει ικανοποιητικά, ξανά, το ποτήρι της πολιτικής κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος. Αντιθέτως, η κινητικότητα που αναπτύσσεται εκ νέου και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται επαναφέρουν το θέμα στο επίκεντρο και αναζωπυρώνουν τα ερωτήματα και τις υποψίες της κοινής γνώμης για την επιχείρηση διάσωσης -μετά τον πρώην υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλο- και του πρώην υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή. Μάλιστα η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό, αυτές τις ημέρες, της υπόθεσης της προηγούμενης εθνικής τραγωδίας στο Μάτι προκάλεσε νέους ανησυχητικούς συνειρμούς. Συνήγοροι συγγενών των 104 νεκρών του 2018 χαρακτήρισαν -και όχι άδικα- τη διατήρηση των κατηγοριών σε πλημμεληματικό βαθμό και την αφαίρεση του “ενδεχόμενου δόλου”, παρά την επιμονή και τα αλλεπάλληλα αιτήματα του αρμόδιου ανακριτή κ. Μαρνέρη για αναβάθμιση των διώξεων σε κακουργηματικές, ως “προοίμιο” και σε κάθε περίπτωση ως “νομολογιακό προηγούμενο” για τις επερχόμενες δίκες σχετικά με τα Τέμπη. Κι αν το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων δεν “έστελνε” τελικώς έστω και τέσσερις από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους στη φυλακή για να εκτίσουν ένα μέρος των ποινών τους είναι βέβαιο ότι οι αντιδράσεις και η κατακραυγή θα είχαν φουντώσει πολύ περισσότερο.
Παράλληλα, όσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί σε κεντρικό επίπεδο να κρατήσει χαμηλά ή και να “εξαφανίσει” το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι αμέσως επόμενοι μήνες -αν όχι και στη διάρκεια του καλοκαιριού- αναμένεται να φέρουν συνταρακτικές εξελίξεις και στο μέτωπο αυτό. Η έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας συνεχίζεται με αποτέλεσμα ο κρύος ιδρώτας να μην έχει σταματήσει να λούζει την κυβερνητική ηγεσία όπως και τους υπουργούς που είχαν ειδικά μετά το 2019 την αρμοδιότητα με πρώτον τον Μάκη Βορίδη. Ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, που στον τελευταίο ανασχηματισμό απομακρύνθηκε προληπτικά από το Μέγαρο Μαξίμου όπως αποκάλυψε η “κυριακάτικη δημοκρατία” και έχει βρεθεί λόγω των ποικίλων αποκαλύψεων στη δίνη του κυκλώνα παραμένει σκόπιμα σιωπηλός ελπίζοντας ότι είναι “μπόρα” και θα περάσει. Εκ των πραγμάτων πάντως θα υπάρξουν νεότερα προσεχώς και στο δικαστικό πεδίο. Πρόκειται να διεξαχθούν ενδιαφέρουσες δίκες σε αρκετές περιοχές μεταξύ των οποίων και στην Κρήτη καθώς έχει προσδιοριστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου η πρώτη δίκη στο Ηράκλειο. Η υπόθεση θα εκδικαστεί ενώπιον του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και αφορά επιχορηγήσεις του οργανισμού με 104 κατηγορούμενους συνολικά που εγκαλούνται ότι παρουσίαζαν εικονικά μισθωτήρια για να μπορούν να λάβουν επιδοτήσεις αν και στην πραγματικότητα δεν καλλιεργούσαν απολύτως τίποτα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τοπικά μέσα, στα γραφεία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, καλούνται πρόσωπα από το Ηράκλειο για παροχή εξηγήσεων στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης βάσει της επείγουσας παραγγελίας της Ευρωπαίας Εντεταλμένης Εισαγγελέως του Ελληνικού Γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων. Η Κρήτη μάλιστα έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι εκεί είχαν μπλοκαριστεί πάνω από 5.300 ΑΦΜ που χαρακτηρίστηκαν ως ύποπτα για λήψη ψεύτικων επιδοτήσεων, αλλά τότε εμφανίστηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης -που διαδέχτηκε και στο υπουργείο τον κ. Βορίδη- και με “πολιτική απόφαση” έγινε το ξεμπλοκάρισμα. Αυτό είναι ένα από τα επιμέρους σκέλη του σκανδάλου που ερευνά τώρα η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι...