Στον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης κρίθηκε η εκλογή νέου προέδρου στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στην Τουρκία, νέος πρόεδρος του οποίου είναι ο Οζγκιούρ Οζέλ.

Η νίκη του Οζέλ βάζει τέλος σε πάνω από 10 χρόνια πολιτικής ηγεμονίας στο κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στη ψηφοφορία του δεύτερου γύρου, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, ο Οζέλ έλαβε 812 ψήφους και ο Κιλιτσντάρογλου 536 ψήφους. Είναι ο όγδοος κατά σειρά ηγέτης για το ιστορικό κόμμα που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Παρόλο που στον πρώτο γύρο ο Οζέλ, πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, τερμάτισε πρώτος με τη ψήφο 682 συνέδρων, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία για μόλις δύο ψήφους. Ο Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος των λεγόμενων προεδρικών, που κατήλθε στις εκλογές με το σύνθημα της ανανέωσης, έλαβε 664 ψήφους.

Ο Οζέλ ήταν υποψήφιος της πτέρυγας που ζητά αλλαγή στο κόμμα, μετά την ήττα του CHP στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου και έχει την υποστήριξη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Κιλιτσντάρογλου δεχόταν εισηγήσεις από κομματικά στελέχη να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο και να αναγνωρίσει την νίκη του Οζέλ.

Το CHP είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν ο ίδιος προχωρήσει στην ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας πριν από 100 χρόνια. Χαρακτηρίζεται η κατ΄εξοχήν πολιτική δύναμη που εκφράζει σήμερα την κεμαλική ιδεολογία στην Τουρκία.

Ποιος είναι ο Οζγκιούρ Οζέλ
Ο Οζέλ γεννήθηκε στη Μανίσα (Μαγνησία, στα βορειοανατολικά της Σμύρνης) το 1974. Σπούδασε Φαρμακευτική και ασκεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού από το 1999.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας για μία θητεία και πρόεδρος για δύο θητείες στο Επιμελητήριο Φαρμακοποιών της Μανίσα μεταξύ 2001 και 2007. Αργότερα ήταν ταμίας για μία θητεία και γενικός γραμματέας για δύο θητείες στον Σύλλογο Φαρμακοποιών της Τουρκίας μεταξύ 2007 και 2011.

Εξελέγη βουλευτής στη Μανίσα για πρώτη φορά το 2011, ενώ είχε και κομματικά αξιώματα, με τελευταίο την προεδρία της ΚΟ του κόμματος. Μιλάει γερμανικά και αγγλικά, είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.


 
Top