Ποικίλες αντιδράσεις και πλήθος ερωτημάτων εγείρει το άρθρο 84 του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''τα Νέα'', οι ιατρικοί φάκελοι εκχωρούνται και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όλων των πολιτών της χώρας να βρεθούν ακόμη και στα χέρια των ιδιωτών. Ένας ιδιώτης- διαχειριστής θα γνωρίζει την οικογενειακή κατάσταση του καθενός, τις παθήσεις, ποια φάρμακα χορηγούνται καθώς και ποιες χειρουργικές έχουν γίνει.

Ειδικοί επί του θέματος εγείρουν ενστάσεις αντλώντας την επιχειρηματολογία τους από το γεγονός ότι το επίμαχο άρθρο μετρά περισσότερες «γκρίζες ζώνες » από ασφαλιστικές δικλίδες. Και καθώς το νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της συζήτησης στη Βουλή, επιμένουν ότι υπάρχει χρόνος για διορθώσεις.

Επί ποδός για το ίδιο θέμα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ , διαμαρτυρόμενοι για τη μεταφορά του τεράστιου όγκου δεδομένων, ανυπολόγιστης αξίας από τον οργανισμό σε ανώνυμη εταιρεία. Πρόκειται για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) που ελέγχεται από την κυβέρνηση. Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι επιφυλάσσει το μέλλον για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι η ΗΔΙΚΑ συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής ώστε να εργαλοποιεί τα δεδομένα της.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στο άρθρο διευκρινίζεται ότι η επεξεργασία των δεδομένων δεν επιτρέπεται για άλλους σκοπούς πλην των οριζομένων, όπως είναι για παράδειγμα στατιστικές ή επιδημιολογικές αναλύσεις από τρίτους« όπως εργοδότες, ή ασφαλιστικές εταιρείες ή τράπεζες». Οι ειδικοί όμως επιμένουν ότι ούτε και με αυτή την πρόβλεψη διασφαλίζεται ο ασφαλής τρόπος διάθεσής τους από την ΗΔΙΚΑ.

 
Top