Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης μετά την κατάρρευση της στρατηγικής της Τερέζα Μέι, με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να έχει βρίσκεται στο επίκεντρο αντικρουόμενων πιέσεων στις κατευθύνσεις ενός «διαζυγίου» χωρίς συμφωνία, της προκήρυξης πρόωρων εκλογών ή της αναψηλάφισης των όρων επί το χαλαρότερο.

Στο τέλος μιας από τις πιο ταραχώδεις εβδομάδες της βρετανικής πολιτικής σκηνής από το δημοψήφισμα του 2016 παραμένει ασαφές το πώς, το πότε ή ακόμη και το αν τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση 36 χρόνια μετά την ένταξή του.

Ακόμη κι αν η Μέι δήλωσε πρόθυμη να παραιτηθεί για να περάσει η συμφωνία της με τις Βρυξέλλες, εν τούτοις την είδε να απορρίπτεται για τρίτη φορά. Πλέον προβάλλει ως μια από τους πιο αδύναμους ηγέτες της γενιάς της, έχοντας στα χέρια της ένα Brexit, το οποίο σταδιακά λαμβάνει διαστάσεις κρίσης.


Τη Δευτέρα, οι βουλευτές θα ψηφίσουν για την εισαγωγή χαλαρότερων ρυθμίσεων στο Brexit και στη συνέχεια θεωρείται πιθανό η Μέι να προσπαθήσει για την τελευταία της ζαριά, φέροντας τη συμφωνία της στη Βουλή των κοινοτήτων για τέταρτη φορά.

«Δεν υπάρχουν διαθέσιμες ιδανικές επιλογές και υπάρχουν πολύ καλά αντεπιχειρήματα για κάθε πιθανό αποτέλεσμα, όμως θα πρέπει να κάνουμε κάτι», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ, ο οποίος, όπως και η πρωθυπουργός του, το 2016 είχε ψηφίσει υπέρ του "Remain". «Κατά την άποψή μου το καλύτερο αποτέλεσμα είναι η συμφωνία της πρωθυπουργού. Όμως, αν το Κοινοβούλιο αντιτάσσεται, τότε θα πρέπει να δούμε τι πραγματικά θέλει. Προς το παρόν το μόνο που έχουμε δει είναι τι δεν θέλει. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν μια υπεύθυνη πράξη να φύγουμε χωρίς συμφωνία», επεσήμανε ο Γκοκ στο BBC.

Όμως η υπομονή εντός των Συντηρητικών δείχνει να τελειώνει. Σύμφωνα με τη "Sun", 170 βουλευτές των Τόρις (επί συνόλου 314) έστειλαν επιστολή, στην οποία απαιτούν η αποχώρηση από την ΕΕ να γίνει στους επόμενους μήνες - με συμφωνία ή χωρίς.

Το έδαφος δείχνει στρωμένο για μια πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού, όμως οι Εργατικοί κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. «Προφανώς φαίνεται ότι έρχεται οσονούπω η ώρα για ακόμη μια πρόταση μομφής», δήλωσε στο SKY NEWS η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Έμιλι Θορνμπέρι, χωρίς να απαντά για το πότε θα γίνει αυτή η κίνηση.

Η αρχική προθεσμία έληγε στις 29 Μαρτίου. Ωστόσο, το πολιτικό αδιέξοδο στο Λονδίνο ανάγκασε την Τερέζα Μέι να ζητήσει από τους 27 εταίρους της για παράταση. Η συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάνει λόγο για επέκταση της προθεσμίας μέχρι τα μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών) της 12ης Απριλίου, εκτός αν η Μέι σκεφτει κάποια άλλη εναλλακτική.


Η δαιδαλώδης κρίση του Brexit την ίδια ώρα εντείνει το διχασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Remainers" και "Brexiteers" (οι τελευταίοι μάλιστα με κίτρινα γιλέκα...) πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα πορείες στο κέντρο του Λονδίνου, εκφράζοντας σε αμφότερες τις πλευρές την πικρία τους, διότι, όπως τονίζουν, αισθάνονται προδομένοι από μια πολιτική ελίτ που, όπως καταγγέλλουν, απέτυχε να αναλάβει τις ηγετικές της ευθύνες.

Η συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Δευτέρας. Τα μέλη της έχουν προωθήσει εννέα εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες ο πρόεδρος Τζον Μπέρκοου έχει εγκρίνει να έρθουν για ψήφιση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μία ρύθμιση για «σκληρό» Brexit, μία για την αποτροπή του, μία για την τελωνειακή ένωση και μία για δεύτερο δημοψήφισμα.

Καμία από τις επιλογές δεν θεωρείται ιδανική από τους βουλευτές και καμία δεν διαθέτει την πλειοψηφία τους. Με αυτό ως δεδομένο, το σενάριο των εκλογών δεν χαρακτηρίζεται απίθανο, ακόμη κι αν οι πρόωρες κάλπες επί του παρόντος θα οδηγήσουν σε απρόβλεπτα αποτελέσματα, ενώ δεν είναι σαφές το ποιος θα ηγηθεί των Τόρις σε μια ενδεχόμενη προεκλογική εκστρατεία.

Σύμφωνα με τους κυριακάτικους "Times", άτομα του στενού περιβάλλοντος της Μέι πιέζουν για τη διεξαγωγή εκλογών, τις οποίες η Μέι δεν επιθυμεί. Ο αναπληρωτής πρόεδρος των Συντηρητικών έχει ξεκαθαρίσει ότι το κυβερνών κόμμα δεν προετοιμάζεται για κάλπες, ενώ, αντίθετα, ο ομόλογός του των Εργατικών τονίζει την εκλογική τους ετοιμότητα.

gr.euronews.com

 
Top