Οδηγίες προς τους Υποψήφιους των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του Μαΐου δημοσίευσε η Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών.

« ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ


Η Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών με στόχο την αρτιότερη εξυπηρέτησή σας στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 26 Μαΐου 2019 / 2 Ιουνίου 2019 καταγράφει τις κυριότερες ενέργειες των οποίων πρέπει να λάβετε γνώση και να ενεργήσετε, προκειμένου να είστε συνεπείς και ακόλουθοι με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3870/2010 “Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές”.
Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε ιδρύοντας έναν περιφερειακό ή δημοτικό συνδυασμό, καθώς και κατά τη συμμετοχή σας ως υποψηφίων περιφερειακών ή δημοτικών συμβούλων, σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή τα έσοδα και τις δαπάνες σας.

Ιδρύοντας συνδυασμό…

Κατ’ αρχάς επισημαίνεται ότι υπόχρεοι να δηλώσετε έσοδα και δαπάνες είστε οι επικεφαλής δημοτικού ή περιφερειακού συνδυασμού (για το συνδυασμό του οποίου ηγείσθε) και όσοι μετέχετε στα ψηφοδέλτιά του ως υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι υποχρεώσεις σας ως υποψήφιοι συνδυασμοί…

Θα πρέπει λοιπόν ως επικεφαλής συνδυασμού ή με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό σας: 
- Να πάτε στην Δ.Ο.Υ. της περιφέρειάς σας προκειμένου να λάβετε τον ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΜ που προβλέπει ο νόμος και να θεωρήσετε το ΕΙΔΙΚΟ ως προς τη χρήση και το σκοπό του ΒΙΒΛΙΟ ΕΣΟΔΩΝ–ΕΞΟΔΩΝ. 
- Στην ίδια Εφορία ταυτόχρονα μπορείτε να θεωρήσετε -εάν σκοπεύετε να έχετε- “μπλοκάκια” εισιτηρίων. 
Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει λάβει οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών, ακόμη και τώρα που έχει θεσπισθεί και εφαρμόζεται νέος τρόπος συναλλαγής των πολιτών με τις Υπηρεσίες του (ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως), να διατηρήσει τον “παραδοσιακό” τύπο θεώρησης των παραπάνω βιβλίων και “μπλοκ” εισιτηρίων και να χορηγεί ΑΦΜ. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 
κατοίκων είναι υποχρεωτικός ο ορισμός οικονομικού διαχειριστή, ενώ κάτω του ορίου αυτού, χρέη διαχειριστή μπορεί να ασκεί ο επικεφαλής του συνδυασμού.
- Αμέσως μετά πρέπει να πάτε σε τράπεζα της επιλογής σας για να ανοίξετε ειδικό αυτοτελή λογαριασμό, δηλαδή αποκλειστικά για συγκεκριμένη χρήση, στον οποίο θα δέχεστε όλες τις εισφορές των υποστηρικτών σας και από τον οποίο θα εκταμιεύετε χρήματα για να καλύπτετε τις οικονομικές υποχρεώσεις σας.
- Στις περιπτώσεις που ο περιφερειακός ή δημοτικός συνδυασμός διατηρεί την οντότητά του από προηγούμενες εκλογές δεν κρίνεται απαραίτητο και δεν προκύπτει εκ του νόμου υποχρέωσή σας για εκ νέου χορήγηση νέου ΑΦΜ ή βιβλίου εσόδων–εξόδων το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να τυγχάνει θεωρήσεως από την οικεία Δ.Ο.Υ. 
- Θα πρέπει να γνωστοποιήσετε αμέσως τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού στην Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων, μαζί με τα στοιχεία του οικονομικού διαχειριστή. 
Επιτροπές Ελέγχου Δαπανών έχουν συγκροτηθεί μια ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
- Δεν θα πρέπει επίσης να αμελήσετε την υποχρέωσή σας για ανάρτηση των εσόδων – δαπανών στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών. 
Πώς; 
Είναι πολύ απλό, αρκεί να υποβάλετε σχετική αίτηση στην αρμόδια Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης και Ηλεκτρονικής Επεξεργασίας Στοιχείων του ΥΠ.ΕΣ. για χορήγηση ειδικού κωδικού πρόσβασης. Στην αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορείτε τότε να εισάγετε την κίνηση των οικονομικών του συνδυασμού σας (υποχρεωτικά) και των υποψηφίων συμβούλων σας.

Μετά τις εκλογές τι…

- Όλοι οι συνδυασμοί (ακόμη και εάν τελικά δεν λάβετε μέρος στις εκλογές) με το πέρας των περιφερειακών και δημοτικών εκλογέων, πρέπει να υποβάλετε στην αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών αντίγραφα των θεωρημένων βιβλίων εσόδων και δαπανών με τα αντίστοιχα παραστατικά τους, καθώς και αναλυτική κατάσταση, ο τύπος της οποίας καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. 
- Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι περιφερειακοί και οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί, καθώς και οι πέντε πρώτοι αναπληρωματικοί του κάθε συνδυασμού. »

Επισημαίνουμε ότι οι ανωτέρω Οδηγίες της Διεύθυνσης Εκλογών - οι οποίες, όπως ρητώς αναγράφουν, αφορούν τις εκλογές του Μαΐου 2019 - έχουν δημοσιευτεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ υπάρχουν άλλες αντίστοιχες Οδηγίες, με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων, για σημαντικά εκλογικά ζητήματα, οι οποίες εμφανώς έχουν “ξεμείνει” από το 2014 και ακόμα δεν έχουν επικαιροποιηθεί για το 2019. Για παράδειγμα, αναφέρονται σε υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες, ενώ πλέον με τον Κλεισθένη δεν υπάρχουν υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες, αλλά όλοι (χωρικοί και θεματικοί) ορίζονται και ανακαλούνται με Απόφαση Περιφερειάρχη. Προτείνεται, συνεπώς, σχετική προσοχή των Υποψήφιων και άντληση πληροφοριών που αναγράφουν με σαφήνεια 2019, όπως αναφέρει η ανωτέρω.

πηγη: airetos.gr
 
Top