Λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κρεάτων (αρνιά, κατσίκια) και αυγών που αναμένεται να παρατηρηθεί κατά την Πασχαλινή Περίοδο, η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής δίνει τις παρακάτω οδηγίες προς ενημέρωση και προστασία της υγείας των καταναλωτών:




Τι πρέπει γενικά να προσέξετε :





-Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Αποφεύγετε να αγοράζετε απευθείας από κτηνοτρόφους ή από μη ελεγχόμενα σημεία πώλησης καθώς τα ζώα αυτά έχουν σφαγιαστεί παράνομα και κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής και δεν έχουν υποστεί κτηνιατρικό έλεγχο με αποτέλεσμα να είναι εν δυνάμει φορείς μεταδοτικών νοσημάτων και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

-Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.

-Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.

-Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων.

Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές σας όταν προμηθεύεστε αμνοερίφια, συκωταριές, έντερα και γενικότερα κρέας : Σφραγίδες – επισήμανση



Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα με τον κωδικό του σφαγείου και επιπλέον πρέπει να φέρουν σφραγίδα του ίδιου χρώματος σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου όπου να αναγράφεται η λέξη «ΕΛΛΑΣ»

Τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα ερυθρό «allura» και επιπλέον πρέπει να φέρουν σφραγίδα του ίδιου χρώματος σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου όπου να αναγράφεται η χώρα προέλευσης.



Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.



-Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μη φέρουν οζίδια και κύστεις.

-Αν αγοράσετε «εντεράκια» για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.

-Αν επιθυμείτε να αγοράσετε επιπλέον συκωταριές να προτιμάτε τις κατεψυγμένες που υπάρχουν στο εμπόριο οι οποίες εφόσον είναι συσκευασμένες προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί κτηνιατρικό έλεγχο, οπότε πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Και αυτό γιατί παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο οι καταστηματάρχες στην προσπάθειά τους να προμηθεύσουν τους καταναλωτές με δεύτερη συκωταριά να αποψύχουν οι ίδιοι τις ήδη κατεψυγμένες (πράγμα που απαγορεύεται) και να πωλούν έτσι τις αποψυγμένες συκωταριές ως νωπές, παραπλανώντας έτσι τους καταναλωτές.



Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές σας όταν προμηθεύεστε γαλακτοκομικά προϊόντα :



-Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Μην αγοράζετε ποτέ «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι δίχως τις νόμιμες εγκρίσεις, διότι οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και πιθανόν ΜΗ ΟΡΘΕΣ. Επιπλέον τα τυριά αυτά εφόσον δεν έχουν ωριμάσει πλήρως (για χρονικό διάστημα 3 μηνών) ενδέχεται να είναι φορείς σοβαρότατων ζωοανθρωπονόσων όπως ο μελιταίος πυρετός.

-Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, πάνω στη συσκευασία πρέπει να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης.

-Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Ζητήστε να σας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.



Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια αυγών :



-Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Οι προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού) περιλαμβάνουν :

- τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου

- την κατηγορία ποιότητας και βάρους

- την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα)

- Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των ορθών ενδείξεων στη συσκευασία του, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.

- Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.

-Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος.

-Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος ή με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

-Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε, διατηρείστε τα σε δροσερό χώρο ή στο ψυγείο όπου διατηρούνται χωρίς πρόβλημα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πλένονται τα φρέσκα αυγά γιατί έτσι αυξάνει ο κίνδυνος εισόδου επιβλαβών μικροοργανισμών όπως η Σαλμονέλα από τους μικροσκοπικούς πόρους του κελύφους στο εσωτερικό του αυγού και πρόκλησης σοβαρής βλάβης στην υγεία εφόσον το αυγό καταναλωθεί χωρίς να ψηθεί καλά.

- Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο. Κατάλληλα για διάθεση στον τελικό καταναλωτή είναι μόνο τα αυγά της κατηγορίας Α, ενώ τα αυγά κατηγορίας Β διατίθενται αποκλειστικά στη βιομηχανία.



Πληροφορίες: Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Χαλκιδικής , Σ. Γεωργιάδης τηλ. 2371351489 φαξ. 2371351316

e mail : ktiniatriki@halkidiki.gov.gr



Πηγή

 
Top