Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδίως κατά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης, μπορεί να...


 «φρενάρει» την ανάπτυξη του εμβρύου, οδηγώντας στη γέννηση νεογνών με μικρότερο βάρος, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Ντέηβιντ Ριτς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, χρησιμοποίησαν στοιχεία που αφορούσαν το Πεκίνο, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.
Η κινεζική πρωτεύουσα είναι γνωστή για την ιδιαίτερα επιβαρημένη ατμόσφαιρά της, αλλά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων οι Αρχές υποχρεώθηκαν να λάβουν αυστηρά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, όπως περιορισμοί στην κίνηση των οχημάτων, κλείσιμο εργοστασίων, διακοπή κατασκευαστικών έργων, τεχνητή δημιουργία νεφών για πρόκληση βροχοπτώσεων κ.α.
Τα μέτρα, που χαλάρωσαν ή ήρθησαν μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, συντέλεσαν σε μείωση του διοξειδίου του θείου κατά 60%, καθώς και των μικροσωματιδίων ΡΜ 2,5.
Οι επιστήμονες μελέτησαν ιατρικά αρχεία, που αφορούσαν σχεδόν 64.000 γεννήσεις στο Πεκίνο και διαπίστωσαν ότι, όσες γυναίκες ήταν έγκυες στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων και των Παραολυμπιακών που ακολούθησαν αμέσως μετά, είχαν την τύχη να αναπνέουν πολύ καθαρότερο αέρα, και γέννησαν παιδιά με μεγαλύτερο βάρος, σε σχέση με τις γυναίκες που ήταν έγκυες 2007 και το 2009.
Κατά μέσο όρο, τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2008, ήταν 23 γραμμάρια βαρύτερα από αυτά που γεννήθηκαν το 2007 και το 2009.
«Η μελέτη δείχνει μια ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στις αλλαγές στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στο βάρος γέννησης του νεογνού. Τα ευρήματα αυτά όχι μόνο αναδεικνύουν μία από τις πολλές συνέπειες της ρύπανσης για την υγεία, αλλά και το γεγονός ότι το φαινόμενο μπορεί να είναι αναστρέψιμο», επισημαίνει ο Δρ Ριτς.
Ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση με το σωματικό βάρος γέννησης, δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Πιθανώς παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως η χρόνια μητρική φλεγμονή λόγω της ρύπανσης, οι μεταβολές στη λειτουργία του πλακούντα, η μειωμένη παροχή θρεπτικών συστατικών από τη μητέρα στο έμβρυο κ.α.
Τα λιποβαρή νεογνά συνήθως έχουν γεννηθεί πρόωρα και αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους υγείας στο μέλλον (π.χ. άσθμα). Η νέα μελέτη έδειξε ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο, όταν η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μεγαλύτερη κατά τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης, οπότε φυσιολογικά επιταχύνεται η ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά λόγω της ρύπανσης μπορεί να ανακοπεί.

 
Top