Πώς κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ. να φτάσει στα ίχνη του δράστη του τριπλού εγκληματος 13 χρόνια μετά...







Το τριπλό έγκλημα είχε διαπραχθεί στα μέσα Ιουνίου 2001, με θύματα έναν υπάλληλο της πολεοδομίας, έναν υπάλληλο της τοπογραφικής υπηρεσίας και έναν εργολάβο οικοδομών και στέλεχος τότε της βιομηχανίας ζάχαρης.



Μία χτένα, πάνω στο φέρετρο 48χρονου υπαλλήλου της Πολεοδομίας Καβάλας, που τοποθετήθηκε από γείτονά του, έμελλε να γίνει το στοιχείο εκείνο που έριξε φως στην υπόθεση μιας τριπλής δολοφονίας, που έχει γίνει στη Θάσο πριν από 13 χρόνια.



Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία», οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Καβάλας στο βούλευμά τους υποστηρίζουν ότι η χτένα τοποθετήθηκε για συμβολικούς λόγους πάνω στο φέρετρο του 48χρονου και υποδήλωνε πως ένοχος του τριπλού εγκλήματος ήταν ένας 57χρονος επιχειρηματίας, το επώνυμο του οποίου παρέπεμπε σε... χτένα.



Το στοιχείο της χτένας δεν ήταν το μοναδικό που οδήγησε το δικαστικό συμβούλιο να παραπέμψει τον 57χρονο επιχειρηματία σε δίκη για το τριπλό έγκλημα. Ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος από τότε που διαπράχθηκε το πρωτοφανές στα χρονικά έγκλημα.



Όπως φαίνεται από το βούλευμα, αξιολογήθηκαν περισσότερες από 20 καταθέσεις μαρτύρων, με σημαντικότερη όμως αυτή του γείτονα του κατηγορούμενου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως είδε έναν ψηλό άνδρα την ημέρα του φονικού να πηδάει το μπαλκόνι του εξοχικού του θύματος στην Καλλιράχη της Θάσου.



Το χρονικό του τριπλού εγκλήματος



Το τριπλό έγκλημα είχε διαπραχθεί στα μέσα Ιουνίου 2001, με θύματα τον 48χρονο υπάλληλο της πολεοδομίας Καβάλας Γιάννη Κουλούση, τον 55χρονο υπάλληλο της τοπογραφικής υπηρεσίας Καβάλας Γιώργο Χαλκίδη και τον 49χρονο εργολάβο οικοδομών και στέλεχος τότε της βιομηχανίας ζάχαρης Κυριάκο Αθανασά.



Οι τρεις άνδρες είχαν πυροβοληθεί από δύο όπλα, καθώς στο σημείο βρέθηκαν δέκα κάλυκες των 9 χιλιοστών.



Όπως φαίνεται από την ιατροδικαστική εξέταση, οι δύο πυροβολήθηκαν με δύο σφαίρες στο κεφάλι στο μπαλκόνι του σπιτιού και ο τρίτος με δύο σφαίρες στην πλάτη και μία στο κεφάλι στον ελαιώνα του εξοχικού, προσπαθώντας μάλλον να διαφύγει. Και στις τρεις περιπτώσεις ο ιατροδικαστής είχε βρει «χαριστικές βολές».



Το βασικό «κλειδί» που έδωσε και άλλα στοιχεία στις εργαστηριακές έρευνες αφορούσε μία τέταρτη δολοφονία, του Γεώργιου Σιδηρόπουλου, ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου, που σημειώθηκε ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2002.



Και με αυτόν ο κατηγορούμενος είχε διαφορές, ενώ και σε αυτή την περίπτωση παρατηρήθηκε «χαριστική βολή». Και για τις δύο υποθέσεις όμως ποτέ δεν είχαν βρεθεί επαρκή στοιχεία, για να τον ενοχοποιήσουν.



Σφαίρες που εξετάστηκαν από τις δύο υποθέσεις, την τριπλή δολοφονία στη Θάσο και το έγκλημα στην Καβάλα, προέκυψε ότι ανήκαν στο ίδιο όπλο. Το όπλο δεν βρέθηκε ποτέ, όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών που έκαναν τις εργαστηριακές εξετάσεις, ένα άλλο όπλο μπορούσε να ταυτιστεί εργαστηριακά με τους κάλυκες των δύο υποθέσεων ανθρωποκτονιών. Το συγκεκριμένο είχε δηλωθεί ως ιδιωτικό από αστυνομικό, που πλέον έχει αποταχθεί.



Στα στοιχεία που καταγράφονται ένα προς ένα στη δικαστική απόφαση παραπομπής του σε δίκη αναφέρονται και μαρτυρίες που αφορούν το αυτοκίνητο του κατηγορούμενου, πανομοιότυπο του οποίου είδαν έξω από το εξοχικό του θύματος.



Στο τριπλό έγκλημα όμως εκτιμούν οι δικαστικές αρχές ότι εμπλέκεται και άλλο άτομο, άγνωστο μέχρι τώρα.



Η κατεδάφιση ενός αυθαιρέτου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της συζύγου του φερόμενου ως δράστη, τον Μάιο του 2001, λιγότερο από έναν μήνα πριν από την τριπλή δολοφονία, θεωρείται ως μοναδικό κίνητρο και έτσι καταγράφεται και στην απόφαση του δικαστικού συμβουλίου Καβάλας.



http://planet-greece.blogspot.com/
 
Top