Χωρίς μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας κινδυνεύουν να μείνουν εν όψει του καλοκαιριού τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου...Η πρόοδος στη λειτουργία των πρώην δομών του ΕΟΠΥΥ είναι αργή και εάν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες, θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα, εν όψει της επικείμενης αύξησης της κίνησης λόγω τουρισμού, όπως σημειώνει σήμερα το «Έθνος».

Ενδεικτικό είναι ότι στις 43 συνολικά μονάδες Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιά - Αιγαίου και της 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Στερεάς και Ιονίων, η πρόοδος στη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους είναι μηδενική.

Οι υπεύθυνοι τριών ΥΠΕ (2η, 3η, 4η) δηλώνουν ποσοστό εξυπηρέτησης ασθενών 100%. Πρόκειται μάλλον για μαγική εικόνα, καθώς στις δομές ευθύνης τους δεν έχουν ακόμη οριστεί ελεγκτής γιατρός ή γιατρός υποδοχής.

Ο γιατρός υποδοχής είναι ένα κομβικό πρόσωπο για τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, καθώς έχει την ευθύνη να κάνει την αρχική διάγνωση ή να παραπέμψει τον ασθενή σε γιατρό άλλης ειδικότητας ή νοσοκομείο.

Εως το Σάββατο, μόλις το 13% των μονάδων είχαν ορίσει γιατρό υποδοχής, ενώ το 36% είχαν ορίσει ελεγκτή γιατρό.

Στις καθημερινές συσκέψεις, ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας έχει απευθύνει συστάσεις για σωστή ενημέρωση, προκειμένου να αξιολογείται επαρκώς η πορεία λειτουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Ο αρχικός σχεδιασμός ανέφερε ως χρόνο έναρξης λειτουργίας τις 20 Μαρτίου, αλλά εκτιμάται ότι πριν από τις 7 Απριλίου οι μονάδες δεν θα λειτουργήσουν επαρκώς. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις στο 19% εξυπηρετούνται ασφαλισμένοι που ζητούν συνταγογράφηση.

Οι διοικητές των ΥΠΕ που καλύπτουν τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου επικαλούνται σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στις μονάδες.

Εύλογο είναι το επιχείρημα του διοικητή της 2ης ΥΠΕ ότι -σε πολλές περιπτώσεις- υπάρχει σοβαρό θέμα μετακίνησης, καθώς ορισμένα νησιά καλύπτονται από ένα πλοίο την εβδομάδα.

Πολύ καλύτερη είναι η σύνδεση των νησιών του Ιονίου, αλλά σοβαρά είναι τα προβλήματα και με την πρόοδο στη λειτουργία των μονάδων Υγείας της 6ης ΥΠΕ.

Ο κ. Μπέζας έχει ζητήσει να δοθεί έμφαση στις νησιωτικές περιοχές και να λειτουργήσουν πλήρως έως τις αρχές καλοκαιριού.

Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι οι μονάδες του ΠΕΔΥ θα δεχτούν μεγάλη πίεση από το φθινόπωρο, καθώς θα κορυφωθεί τότε η ζήτηση υπηρεσιών από τους πολίτες.

Η εμπειρία δείχνει ότι οι ασθενείς απευθύνονται στις νέες δομές Υγείας αρκετούς μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας τους, αφού προηγουμένως έχουν εξοικειωθεί.

Μέχρι, χθες, η κίνηση των μονάδων του ΠΕΔΥ ήταν αρκετά περιορισμένη.

Το στοιχείο αυτό θεωρείται θετικό από το υπουργείο Υγείας, καθώς παρέχεται η άνεση χρόνου, ώστε να συγκροτηθούν και να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.http://planet-greece.blogspot.com/
 
Top