Σε ισραηλινό έδαφος και ξανά ελεύθερες είναι οι δύο γυναίκες που απελευθέρωσε την Παρασκευή η Χαμάς «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Πρόκειται για τη 18χρονη Νάταλι Ραανάν και τη μητέρα της Τζούντιθ, η οποία έχει προβλήματα υγείας.

Στη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνονται να περπατούν συνοδεία στρατιωτών ξανά σε ισραηλινό έδαφος, έπειτα από δύο εβδομάδες ομηρίας. Και οι δύο φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς εμφανή σημάδια ταλαιπωρίας.

Από τη Χαμάς παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό που τις μετέφερε στην Αίγυπτο και από εκεί παραλήφθησαν από τις ισραηλινές αρχές.

Οι δύο τους είχαν επισκεφτεί το Ισραήλ για τις γιορτές του εβραϊκού νέου έτους τον Σεπτέμβριο και είχαν απαχθεί από τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την εισβολή τους στο νότιο Ισραήλ.

Υπολογίζεται ότι περίπου 200 άνθρωποι παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.


Για την απελευθέρωση των γυναικών, η Χαμάς ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ. Τόνισε ακόμη ότι ακολουθεί τις προσπάθειες του Κατάρ «να αποδείξει στον αμερικανικό λαό και τον κόσμο ότι οι ισχυρισμοί του Μπάιντεν και της φασιστικής κυβέρνησής του είναι ψευδείς και αβάσιμοι».

Εν τω μεταξύ, μέσα ενημέρωσης (το τηλεοπτικό κανάλι Channel 13 News και η δημόσια τηλεόραση Kan) μεταφέρουν δηλώσεις αξιωματούχων της ισραηλινής πλευράς που τονίζουν ότι η απελευθέρωση έγινε μονομερώς από τη Χαμάς και ότι δεν ήταν μέρος συμφωνίας με το Ισραήλ. Δεν είναι σαφές ποια ήταν η πηγή των δύο μέσων.

Την Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει επικοινωνήσει με τις οικογένειες 203 ατόμων (σε αυτά πρέπει να περιλαμβάνονται και οι δύο γυναίκες) που πιστεύεται ότι κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Στην πλειονότητά τους είναι Ισραηλινοί.

Οι ισραηλινές αρχές τόνιζαν πάντως ότι ακόμη και αυτός ο αριθμός δεν είναι οριστικός γιατί ακόμη διερευνώνται πληροφορίες για πρόσωπα των οποίων η τύχη αγνοείται από μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ποιες είναι οι δύο γυναίκες

Η Νάταλι Ραανάν και η μητέρα της Τζούντιθ Ραανάν, 59 ετών, από το Έβανστον του Ιλινόι, έφτασαν στο Ισραήλ στις αρχές Σεπτεμβρίου για να γιορτάσουν για το εβραϊκό νέο έτος που άρχισε πριν από λίγες ημέρες και τα γενέθλια της μητέρας της Τζούντιθ.

Η κοπέλα είχε αποφοιτήσει την άνοιξη από το λύκειο.

Τα ίχνη τους έχουν χαθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου.

Οι δύο γυναίκες βρίσκονταν στο κιμπούτζ Ναχάλ Οζ, που βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η οικογένειά τους σε εφημερίδα του Σικάγου.

Η Τζούντιτ ήταν μέλος της εβραϊκής κοινότητας στο Έβανστον εδώ και περίπου μια δεκαετία.
 
Top