Της Ιωάννας Υψηλάντη
29-30 Σεπτεμβρίου 1941.
Την ημέρα αυτή, πριν από 82 χρόνια, οι Ναζί που είχαν καταλάβει το Κίεβο έδωσαν... εντολή, σε ολόκληρο τον εβραϊκό πληθυσμό της πόλης, μέχρι τις 8 το πρωί, να προσέλθουν στην χαράδρα του Μπάμπι Γιάρ, στα περίχωρα της πόλης μαζί με τα υπάρχοντα τους.
Η συγκέντρωση έγινε, υπό την ψευδή αιτιολογία της απογραφής των υπόλοιπων Εβραίων και την επανεγκατάστασή τους σε άλλες, πιο ήρεμες περιοχές.
Στην πραγματικότητα, οι χαράδρες του Μπάμπι Γιαρ έγιναν ο τόπος των μαζικών εκτελέσεων Εβραίων, επί δύο συνεχόμενα 24ωρα. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, συνολικά περίπου 34 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σ΄αυτό το σημείο, χωρίς να υπολογίζονται τα μωρά και τα παιδιά, που θάφτηκαν ζωντανά, μαζί με με τους νεκρούς και τους τραυματίες.
Μέχρι τις 11 )κτωβρίου εκεί οδηγήθηκαν στον θάνατο 100.000 άνθρωποι. Τσιγγάνοι, ψυχικά ασθενείς, αιχμάλωτοι Σοβιετικοί στρατιώτες. Και μέχρι το τέλος της Γερμανικής κατοχής ο αριθμός των εκτελεσμένων έφτασε τις 200.000.
Οι ίδιοι οι Ουκρανοί εθνικιστές, που στρατεύθηκαν στις τάξεις των Γερμανών, ως Ουκρανική Αστυνομία, ήταν οι πραγματικοί εκτελεστές των συμπατριωτών τους
Μόνο 29 άνθρωποι γλύτωσαν από τον θάνατο, εκείνες τις δύο ημέρες, για να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους, στις δίκες της Νυρεμβέργης και στα Σοβιετικά Ουκρανικά δικαστήρια.
Σήμερα, ο Εβραίος υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Σοβιετική Ένωση φέρεται να αποσιωπά την ιστορία της τραγωδίας στο Μπάμπι Γιαρ.
"Οι Σοβιετικοί έθαψαν (εννοεί ότι έκλεισαν) αυτή την ιστορία", είπε.
Η απάντηση της εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα ήταν καταπέλτης:
" Το πιο κραυγαλέο ψέμα του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών περιέχεται σ΄αυτήν την τερατώδους άγνοιας και κυνισμού, φράση".
"Πώς είχε το θράσος ο Blinken να γράψει ότι υποτίθεται ότι δεν θυμόμαστε ή δεν θα θυμόμαστε το παρελθόν, ακόμη και στην επέτειο της τραγωδίας! Από την άλλη, τι περιμένουμε, από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος ανακηρύχθηκε από  ισραηλινό έντυπο ως ένας από τους Εβραίους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο πέρυσι, αλλά που δεν βρήκε λόγια καταδίκης για την απότιση τιμής ενός Ναζί στο Καναδικό κοινοβούλιο;
Τι περιμένουμε όλοι, από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, που δίνει εντολές να χρηματοδοτηθεί το ναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο, που δόξασε τους συνεργάτες Μπαντέρα και Σούκεβιτς; Τι περιμένουμε, από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος δίνει εντολή να καταψηφιστεί το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την καταδίκη του νεοναζισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας;"
Η Ζαχάροβα υπενθύμισε στον Μπλίνκεν ότι  τον Μάρτιο του 1945 εγκρίθηκε το ψήφισμα του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων της Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας Νο. 378 «Για την κατασκευή ενός μνημείου στην τοποθεσία Babyn Yar», σύμφωνα με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία πάρκου και την εγκατάσταση μνημείου στον χώρο ταφής των θυμάτων. Άνοιξε στις 2 Ιουλίου 1976 στην περιοχή που αργότερα ονομάστηκε Εθνικό Ιστορικό Μνημείο "Babi Yar" στο Κίεβο.
Η Ιστορία δεν ξεγράφεται, πόσω μάλλον, από τους ίδιους τους Εβραίους!

 
Top