Τη μέγιστη ποινή που ορίζει ο νόμος για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, έλαβε η 37χρονη Έφη.

Σε 15 χρόνια κάθειρξη, την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, καταδικάστηκε ομόφωνα η Έφη Κ. στη δίκη με βιτριόλι, με θύμα την Ιωάννα Παλιοσπύρου. Μάλιστα δεν της αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ούτε εκείνο του πρότερου έντιμου βίου, όπως ζήτησε ο Σάκης Κεχαγιόγλου από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. 

Επίσης, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για το αδίκημα της απείθειας, ενώ σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ο εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, εξήγησε πως η σύννομη ζωή δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με τον ουσιαστικό σεβασμό στα προστατευόμενα από το κράτος έννομα αγαθά, ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει να είναι η μοναδική παραφωνία.

«Στην απολογία της είπε ότι παρακολουθούσε και τη Ιωάννα και τον Επαμεινώνδα. Αυτό το γεγονός φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό της σκοπό όπως αποδείχθηκε. Η συμπεριφορά της αυτή δεν συνιστά μεν ποινικώς αξιολογούμενη συμπεριφορά αλλά αναιρεί την έννοια του πρότερου σύννομη βίου» τόνισε.

Από την πλευρά της, η Ιωάννα, όπως μεταφέρει ο ΣΚΑΪ, δέχθηκε την απόφαση με ικανοποίηση, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους γονείς της που τόσες ημέρες παρακολουθούσαν την πολύκροτη δίκη.

Υπενθυμίζεται πως αρχικός στόχος της υπεράσπισης, όλο το διάστημα της ακροαματικής διαδικασίας, ήταν να μετατραπεί η καταδίκη της 37χρονης σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη ώστε να «πέσει» το ανώτατο όριο ποινής στα 10 (από τα 15) χρόνια και όχι της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο.

«Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει. Ήταν εκδίκηση που έφτανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου» είχε υπογραμμίσει ο κ. Μαστραντωνάκης.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου είχε συγκλονίσει στην πρώτη της δήλωση στις κάμερες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Θέλω να εκφράσω ευγνωμοσύνη για τη μέχρι σήμερα στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης που μου δίνει πολύ κουράγιο για να αντιμετωπίσω τον ισόβιο Γολγοθά που έχω να ανέβω και τον οποίο μου έχει υποβάλει η Έφη Κ».


 
Top