Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κατά την υποδοχή του στη Νέα Υόρκη... 

Όταν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά την αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας ως αυτοκέφαλης από το Οικ. Πατριαρχείο και την αντίδραση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ούτε τα προσχήματα δεν κράτησε, πόσο μάλλον τη διπλωματική γλώσσα, αφού δε μάσησε τα λόγια του.

Συγκεκριμένα όταν μίλησε για την αντίδραση της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας να μη μνημονεύεται το όνομά του και να εξαιρεθεί από τα εκκλησιαστικά της δίπτυχα, είπε τα εξής:

«Eπιθύμησαν οι Ουκρανοί αδελφοί μας να έχουν τη δική τους Εκκλησία την τοπική, αν επιτρέπετε την εθνική και να μην εξαρτώνται από τη Μόσχα, να μην καταδυναστεύονται από τη Μόσχα…. Θύμωσαν κι έκοψαν την κοινωνία με το Οικ. Πατριαρχείο, με έβγαλαν από τα δίπτυχα και δεν με μνημονεύουν. Θα έλεγα Σκασίλα μου! Εμείς εξακολουθούμε και μνημονεύουμε τον Πατριάρχη Κύριλλο, όπως παλαιότερα” Μάλιστα όπως ανέφερε, είπε και στον Επιφάνιο (επικεφαλής της Ουκρανικής εκκλησίας) να κάνει το ίδιο.

Δείτε την αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη μετά το 18ο λεπτό του βίντεο:  

 
 
Top