Κλείνει ένας ακόμη χώρος περιπάτου και αναψυχής στο Ηράκλειο. Την ώρα που είναι ορατά τα σημάδια εγκατάλειψης στα Δυτικά Νεώρια, πολίτες ελπίζουν να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του ανατολικού τμήματος.

Επλήγησαν από τον σεισμό
Ρηγματώσεις, αποκολλήσεις τμημάτων τοιχοποιίας ακόμη και μετατόπιση της λιθοδομής διαπιστώθηκαν στα Ανατολικά Νεώρια του Ηρακλείου, τα οποία επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, καθώς και της επιβαρυντικής για τα Νεώρια μετασεισμικής δραστηριότητας που συνεχίζεται στην περιοχή του Ηρακλείου.

Με την ανησυχία να είναι έκδηλη και με στόχο την προστασία των πολιτών, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου τοποθέτησε μόνιμη περίφραξη πέριξ του μνημείου, απαγορεύοντας τη διέλευση πολιτών μέχρις ότου γίνουν οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης από το υπουργείο Πολιτισμού.

Παράλληλα, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών, η ανησυχία είναι έκδηλη για τα Ανατολικά Νεώρια. Δημότες που διαμένουν στη συνοικία Λαβύρινθος απεύχονται να μην έχουν την ίδια τύχη, όπως αυτήν που είχαν τα Δυτικά Νεώρια, των οποίων οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε στάση αναμονής εδώ και 17 χρόνια.

Χωρίς χρηματοδότηση

«Ο Δήμος Ηρακλείου διεκδικεί χρηματοδότηση για τα Νεώρια», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων του Δήμου Γιάννης Αναστασάκης, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV και τη δημοσιογράφο Γεωργία Μακάκη.

Πέντε σχεδόν μήνες από την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στα Δυτικά Νεώρια, δεν έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για τη στερέωσή τους, ούτε και η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ υπουργείου, Δήμου Ηρακλείου και Περιφέρειας Κρήτης, ώστε να προχωρήσει η πολύπαθη αποκατάστασή τους.

Ακολουθεί στο βίντεο εκτενές ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV:


 
Top