Με στόχο την προώθηση των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου και της βιομηχανίας, υπέγραψαν την Τρίτη στο Μέγαρο του ΕΒΕΠ πρωτόκολλο συνεργασίας, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, Μαχμούτ Οζγκενέρ, με την αρωγή της γενικής προξένου της Ελλάδας στη Σμύρνη, Αργυρώς Παπούλια, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης και σειράς επαφών της τουρκικής αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου Σμύρνης στην Ελλάδα.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης αποτελεί τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό φορέα της περιοχής των παραλίων, με περίπου 80.000 μέλη, πολλά εκ των οποίων διατηρούν εμπορική συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο κ. Κορκίδης, αναφερόμενος αρχικά στο πολύπλευρο έργο και την συνεισφορά του επιμελητηρίου στην επιχειρηματική κοινότητα, την πειραϊκή οικονομία και την κοινωνία, παρουσίασε στη συνέχεια τα βασικά στοιχεία στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, επισημαίνοντας: «…Όπως γνωρίζετε, οι εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα διέπονται από τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημαντικός θεσμός οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας είναι η ετήσια σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Το τελευταίο μάλιστα, έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2016 στην Σμύρνη, αυτή την πανέμορφη ιστορική πόλη, και συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης και η κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης για υπερταχείς συρμούς».
Συμπληρώνοντας, αναφέρθηκε στις ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία, οι οποίες το 2017 σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση και ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο οι εισαγωγές από Τουρκία αυξήθηκαν κατά 2,6% στο σύνολο και ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ. Τα αποτελέσματα αυτά, είχαν ως συνέπεια τη σημαντική βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, του οποίου το πλεόνασμά στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών ανήλθε σε 519 εκατ. ευρώ. «Φυσικά, πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια διεύρυνσης των ελληνοτουρκικών εμπορικών και επενδυτικών συνεργιών και η σημερινή μας συνάντηση στοχεύει προς αυτή τη κατεύθυνση» τόνισε ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π..
Στη γειτνίαση των δύο χωρών από την οποία θα πρέπει να προκύψουν πλεονεκτήματα που αφορούν πρωταρχικά στην ενίσχυση του εμπορίου, καθώς επίσης και στις δυο ιστορικές σημαντικές πόλεις-λιμάνια, τον Πειραιά και τη Σμύρνη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης.
Ακόμη, υπογράμμισε: «…Κερδίσαμε τις εκλογές τον περασμένο Απρίλιο και θέσαμε ως προτεραιότητα την αλλαγή και τη συνεργασία, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε τις διεθνείς σχέσεις του επιμελητηρίου μας και της πόλης μας. Το εν λόγω πρωτόκολλο είναι η πρώτη διεθνής συνεργασία της νέας διοίκησης. Πρέπει να αναπτύξουμε τη συνεργασία, όχι μόνο σε επίπεδο εμπορικών σχέσεων, αλλά και σε μεγαλεπήβολα έργα, καθώς διαθέτουμε καινοτομία και γνώση. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τους νέους μας να ασχολούνται με δουλειές που διαθέτουν την προοπτική να διευρύνουν τους ορίζοντες της ανθρωπότητας…».
Οι δύο πρόεδροι τόνισαν πως, υπάρχουν και άλλα πεδία αμφίπλευρης συνεργασίας, όπως για παράδειγμα στα ακαδημαϊκά προγράμματα μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων και του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Σμύρνης, το οποίο ιδρύθηκε το 2001 με πρωτοβουλία του φορέα και στο οποίο ο κ. Οζγκενέρ κατέχει τη θέση του προέδρου του διοικητικού του συμβουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ