Στη σύλληψη ενός 57χρονου κάτοικου Λιβανατών, προχώρησε η Ασφάλεια Λαμίας, για τον αμύθητο θησαυρό που βρέθηκε «συσκευασμένος» σε απόκρημνη περιοχή μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι πάνω από το χωριό Μεγαπλάτανος στην Αταλάντη.
Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του κτήματος, στη θέση «Σικοκούρι» που σύμφωνα με τις πληροφορίες του LamiaReport είχε προστρέξει από την πρώτη στιγμή στο σημείο όπου οι Πυροσβέστες βρήκαν τα αρχαία και η Ασφάλεια φρόντισε να τον προσάγει για ανάκριση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η συνεχιζόμενη έρευνα των αστυνομικών στο σημείο έφερε στο φως και νέα ευρήματα ανεβάζοντας τον αριθμό τους άνω των 320, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται κομμάτια που μπορεί να αποδειχθούν ανεξάρτητα και να ανεβάσουν τα τεμάχια του θησαυρού στα 500!
Μαζί βρέθηκαν επίσης και διάφορα τελάρα και σύνεργα καθαρισμού και συγκόλησης του 57χρονου που οδήγησαν τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα για την εμπλοκή του στην υπόθεση.
Γενικότερα ο αμύθητος θησαυρός που βρέθηκε μετά την πυρκαγιά στη Λοκρίδα, έχει στρέψει το βλέμμα όλης της Ελλάδας, ακόμη και των Ελλήνων του εξωτερικού, που προσδοκούν η πολιτιστική μας κληρονομιά να βρίσκεται εκεί που ανήκει. Χαρακτηριστική ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού
, ενώ από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς, αναμένεται η καταγραφή των αρχαίων από τους ειδικούς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας για την δημοσιοποίηση στοιχείων και φωτογραφιών.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου:
«Κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε στις 7 Ιουνίου κατά τις μεσημεριανές ώρες στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, βορείως του χωριού Μεγαπλάτανος και νότια των Λιβανατών, στην περιοχή της Λοκρίδος, ανευρέθηκε πλήθος αρχαίων αντικειμένων από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Στερεάς Ελλάδος και από ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ, που συμμετείχε στην κατάσβεσή της, με επικεφαλής τον κ. Νικόλαο Σπαή, ταξίαρχο πυροσβεστικής. Τα αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν κρυμμένα σε θάμνους, σε έκταση 150μ. περίπου, τοποθετημένα σε πλαστικές σακούλες. Ορισμένα από τα πήλινα αντικείμενα, λόγω της φωτιάς έφεραν ίχνη αιθάλης ενώ τα περισσότερα βρέθηκαν άθικτα λόγω της έγκαιρης παρέμβασης των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πολλά από αυτά είχαν καθαριστεί και μερικώς συγκολληθεί επιτόπου, όπως προκύπτει από την ανεύρεση στον χώρο σχετικού εξοπλισμού.
Η πλειονότητα των αντικειμένων, που ξεπερνούν τα 200, χρονολογείται στα κλασικά χρόνια (α΄ μισό του 5ου π.Χ.). Επίσης περιλαμβάνεται σύνολο αγγείων γεωμετρικής περιόδου. Εκτός από τα αγγεία βρέθηκαν αρκετά χάλκινα ψέλια, δύο περόνες, ένα χάλκινο κάτοπτρο σε θραύσματα και πλήθος ειδωλίων, ιστάμενων ανδρικών και γυναικείων μορφών, ενώ αρκετά είναι και τα ειδώλια ζώων, χοίρων, περιστεριών κλπ.
Η περιοχή της Λοκρίδος πλήττεται κατά διαστήματα από λαθρανασκαφικές δραστηριότητες, για τις οποίες η ΕΦΑ Φθιώτιδος και Ευρυτανίας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές προβαίνουν ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και τον εντοπισμό των δραστών».